Ostani doma
Novosti

greška ili grješka?

Hrvatska dobila novi, jednostavniji pravopis!

Znanstveno vijeće Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje nakon jednomjesečne rasprave prihvatilo je novi pravopis. Sad ga treba odobriti Ministarstvo obrazovanja. Među prihvaćenim prijedlozima je i onaj Glasa koncila o pisanju riječi Crkva velikim slovom.

Zadatci ili zadaci, podatci ili podaci - prema novom pravopisu prvo je točnije, ali oboje - točno. Neću ili ne ću, greška ili grješka? Prema novom pravopisu, može i jedno i drugo.

Sastavljeno i rastavljeno se može pisati i U IME i OD SRCA, a množina od riječi zadatak kao zadaci i zadatci.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Mjesec dana trajala je javna rasprava o novom pravopisu, a stiglo je više od 400 primjedbi i prijedloga. Među njima - i poruka bivšeg bavarskog ministra kulture Hansa Zehetmaira.

Sredinom lipnja pravopis će se pojaviti na internetskim stanicama Instituta, o njemu će se očitovati i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, a nakon toga će Institut od Ministarstva obrazovanja zatražiti da se  proglasi službenim.

Jedna od promjena je pisanje malog i velikog slova. Na prijedlog Glasa koncila riječ Crkva, u značenju zajednice, pisat će se velikim slovom.

U jezikoslovnim krugovima ovaj pravopis već nazivaju pomirbenim. Jedinstveni hrvatski pravopis bit će tiskan početkom rujna.

Reci što misliš!