Ostani doma
Novosti

RODITELJI LJUTI

Kriteriji upisa u srednje škole: Tango se boduje, ali informatika ne

Ukratko, to je razlog nezadovoljstva mnogih roditelja čija se djeca upisuju u srednju školu. Oni koji su tijekom osnovne osvajali državna i međunarodna natjecanja izravno će se upisati ili dobiti dodatne bodove, no država je odlučila da primjerice informatika i astronomija vrijede manje od plesne škole.

Oskari znanja za najbolje. Svoj kipić Katja i Mislav zaradili su pobjedom na državnom natjecanju iz hrvatskog.

"To je bilo prije mjesec dana u Zadru, pitanja su bila očekivana i potrudila sam se i uspjeh je rezultat mog rada", rekla je Katja Gruić, učenica drugog razreda Srednje škole Tina Ujevića iz Kutine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Oskar su dobili učenici osnovnih i srednjih škola, koji su osvojili prva mjesta na državnim i jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima. Njih više od 200 dolazi iz cijele Hrvatske.

"Ono što osobito veseli da su državni prvaci iz matematike, hrvatskog jezika ili informatike iz niza malih mjesta, od Pušće do Virovitice, Zeline, iz mjesta u kojima se izvrsno radi", rekao je Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje.

Vrhunski rezultati na natjecanjima iz glavnih predmeta donose im dodatne bodove ili izravan upis u srednje škole. No, pravo na izravan upis ili dodatne bodove ipak nemaju učenici koji se natječu na izbornim predmetima poput informatike.

Neki to smatraju nepravednim jer se dodatni bodovi dobivaju primjerice i za završene plesne škole. U ministarstvu odgovaraju da se za vrijeme donošenja odluke o upisima nitko nije žalio, te da bi informatika ubrzo mogla postati obaveza predmet.

"Vjerujem da sve ono gdje vidimo da smo napravili propust ili grešku da ćemo to ispraviti", rekla je Sabina Glasovac savjetnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta.

A tada znanje, upornost i trud nekih učenika, neće biti uzaludan.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!