Ostani doma
Novosti

OCJENA STANJA

Hrvatska ulazi u EU u sumornom ozračju

Hrvatska ulazi u EU u sumornom ozračju
RTL

Ogroman plakat s natpisom "Dobrodošla, Hrvatska" rasprostrt je unazad nekoliko dana na pročelju 14-katne zgrade Europske komisije.

Francuska novinska agencija AFP objavila je u petak povodom pristupa Hrvatske Europskoj uniji tekst u kojemu ocjenjuje da će EU Hrvatsku 1. srpnja primiti u sumornom ozračju, dok nezadovoljstvo prema institucijama u Bruxellesu sve više raste a prethodno je proširenje 2007. ostavilo gorak okus.

Ogroman plakat s natpisom "Dobrodošla, Hrvatska" rasprostrt je unazad nekoliko dana na pročelju 14-katne zgrade Europske komisije. No, u dokumentu objavljenom 29. svibnja, europsko izvršno tijelo upozorilo je da bi ubrzo moglo pokrenuti postupak o prevelikom deficitu protiv Zagreba zbog prelaska gornje granice proračunskog deficita, piše AFP.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dug Hrvatske predstavlja trenutno oko 54 posto BDP-a, po Komisiji, ali bi trebao premašiti 60 posto 2014., iznad granica koju je odredio EU.

Dok Zagreb računa s predviđenim rastom od 0,7 posto ove godine i 2,4 posto sljedeće godine, Komisija predviđa pad BDP-a od 1 posto 2013. i slab oporavak (0,2 posto) sljedeće godine.

Proračunski deficit trebao bi doseći 4,7 posto BDP-a ove godine a mogao bi čak iznositi 5,6 posto 2014., iznad plafona od 3 posto koji predviđa EU, dok stopa nezaposlenosti prelazi 18 posto, navodi francuska agencija.

"Hrvatska se suočava s velikim izazovima u smislu obnove rasta, jačanja javnih financija i poboljšanja konkurentnosti", rezimirala je Komisija u svojem dokumentu.

Manje diplomatski, njemački dnevni list s najvećom nakladom Bild, počeo je napadati Zagreb. "Dugovi, korupcija i visoka stopa nezaposlenosti, to je Hrvatska", napisao je njemački dnevnik predstavljajući tu zemlju "kao sljedeću Grčku koja će progutati milijarde Berlina".

Kako navodi francuska agencija, dižu se brojni glasovi u Europi pitajući se o sposobnosti EU-a da integrira novu krhku pridošlicu u posebno teškoj gospodarskoj situaciji.

Hrvatska je prva zemlja koja ulazi u EU nakon Bugaske i Rumunjske 2007. Te dvije zemlje, najsiromašnije u Uniji, i dalje kaskaju. Korupcija je ondje predmet zabrinutosti i sprečava Sofiju i Bukurešt da budu integrirane u schengenski prostor.

Nadalje, kako otkriva studija tvrtke Ernst & Young objavljena početkom svibnja, Hrvatska zauzima drugo mjesto među najkorumpiranijim europskim zemljama, odmah iza Slovenije, jedine druge zemlje bivše Jugoslavije koja se pridružila EU 2004.

Zagreb ulazi u EU u trenutku sve izraženije nemilosti javnog mnijenja spram njegova širenja.

Na upit Eurobarometra, agencije EU za analizu javnog mnijenja, nekoliko mjeseci nakon pristupa Bugarske i Rumunjske, gotovo polovica Europljana bila je sklona budućem širenju Europe na druge zemlje (49 posto za, 39 posto protiv). Otad ta podrška opada te se ujesen 2012. mnijenje obrnulo u gotovo identičnim omjerima: 38 posto za, ali 52 posto protiv novog širenja.

U samoj Hrvatskoj razočaranje je realno, kako pokazuje slaba stopa sudjelovanja na prvim europskim izborima održanima u travnju.

U svakom slučaju, smatra Corina Stratulat, stručnjakinja briselskog think-tanka European Policy Centre, "neće biti medenog mjeseca između Hrvatske i EU-a". "Hrvatska će se odmah morati dokazati, kako spram EU-a tako i spram regije Balkana", dodaje ona.

Hrvatska je već učinila brojne napore od trenutka podnošenja zahtjeva za prijamom 2003., uključujući u području pravosuđa, borbe protiv korupcije i zaštite manjina, ističu u Bruxellesu koji je, međutim, pozvao Zagreb da "nastavi svoje napore", piše agencija AFP.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!