Ostani doma
Novosti

POLITIKA S OLTARA

Crkva po prvi put zatražila od Sabora da zabrani pobačaj!

Deseci tisuća vjernika u marijanskim svetištima slave blagdan Velike Gospe, a s oltara i političke poruke. U Mariji Bistrici nadbiskup zagrebački Josip Bozanić ustvrdio je da se vjera propituje više nego ikad. Najdalje je u zahtjevima otišao predsjednik Biskupske konferencije, nadbiskup zadarski Želimir Puljić - prvi put je Crkva od države zatražila da zabrani pobačaj.

Marija je često shvaćana kao zaštitnica ne samo vjernika i obitelji, nego i Hrvata uopće.

Svemu tome prijeti - barem se tako čini hrvatskim biskupima - opasnost, pa je predsjednik biskupske konferencije uputio dosad najkonkretniji zahtjev vlastima.

"Očekujemo da naši narodni predstavnici u Saboru konačno revidiraju zakon koji je izglasan još za vrijeme komunizma 1978. Budući da taj zakon nema respekta pred tajnom života, društvo koje podržava i prakticira te zakone koji nemaju respekta ne može se nadati boljoj i sretnijoj budućnosti", izjavio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić.

Sadašnjost kojoj svjedoče ih, kažu, sve više uznemirava.

"Ljudi nalaze različite isprike, različite lažne riječi, pa ne govore da je to čedomorstvo. Bila na čišćenju... strašno", dodao je Puljić.

Neposredan povod za ovakve poruke je slučaj kninske primalje Jage Stojić. Zbog odluke da ne asistira pri pobačaju ostala je bez posla, što biskupi nisu propustili prepoznati.

"Čestitam, gospođo Jago! Čestitam na ljudskom i kršćanskom ponosu. Jaka si, Jago, jer uza sve poteškoće povezuješ vrata vjere i vrata života. Zaštitom ljudskoga života dovela je sebe i svoju obitelj u nepovoljan društveni položaj", kazao je Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski.

"Mi danas, braćo i sestre, ispovjedamo vjeru da bismo upravo poput te žene bili sposobni živjeti svoju vjeru u ovom sekularnom plurtalnom društvu bez obzira na sve suprotne vjetrove", kazao je nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić.

O pozivu biskupa da se pobačaj zabrani zakonom saborski su zastupnici danas uglavnom šutjeli - kako oni iz vladajuće koalicije, tako i iz oporbe. Ipak, jedan je podsjetio da je hrvatska sekularna država.

"I u toj državi Sabor pri donošenju zakona mora voditi računa o svim svojim građanima, agnosticima ateistima i vjernicima. U konkretnom slučaju radi se o pravu žene na izbor, a ne nametanju", odgovorio im je saborski zastupnik Dragutin Lesar.

Sličnog su stava i nevladine udruge: u sekularnoj državni niti jedna se vjerska zajednica, kaže, ne smije miješati u reproduktivna prava žena.

"Zabranom i kriminalizacijom abortusa doveli bismo samo do vrlo velike stope mortaliteta žena jer vjerujte mi ne postoji ni u jednoj državi svijeta žena koja će roditi protiv svoje volje. Žene će svakako kao što su to i nekada činile činiti abortuse vješalicama za garderobu u vrlo vrlo sumnjivim i nesterilnim okolnostima sa nestručnim osobljem", izjavila je aktivistica za ženska ljudska prava Neva Tolle.

Što, kaže, treba pod svaku cijenu izbjeći. No društvo se, izgleda, nalazi pred novom velikom svjetonazorskom podjelom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!