Ostani doma
Novosti

jednakost u praksi

Novi Zeland proslavio svoje prve istospolne brakove

Novi Zeland proslavio svoje prve istospolne brakove

Prema riječima dužnosnika, uoči ozakonjenja homoseksualnih brakova pristiglo je oko 1.000 zahtjeva. Oko 170 zahtjeva je iz stranih zemalja, ponajviše iz Australije, ali također i Hong Konga, Rusije i SAD-a.

Novi Zeland je u ponedjeljak proslavio svoje prve homoseksualne brakove, pošto je u travnju postao 14. zemlja na svijetu koja je ozakonila istospolne brakove i prva u azijsko-pacifičkoj regiji, javljaju agencije.

"Srdačne čestitke sretnim parovima koji su danas razmijenili prstenje. Jednakost u braku konačno je stigla na Novi Zeland", kazao je Conrad Reyners iz udruge Kampanja za jednakost u braku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Po otvaranju matičnog ureda, održana su dva vjenčanja istospolnih parova. Prema riječima dužnosnika, uoči ozakonjenja homoseksualnih brakova pristiglo je oko 1.000 zahtjeva. Oko 170 zahtjeva je iz stranih zemalja, ponajviše iz Australije, ali također i Hong Konga, Rusije i SAD-a.

Udruga Family First, koja se protivila ozakonjenju istospolnih brakova, priopćila je da se radi o 'bahatom činu vandalizma na području morala'.

Novi Zeland je u travnju ozakonio istospolni brak nakon što je 77 zastupnika glasovalo 'za', dok se 44 protivilo prijedlogu zakona.

Novi Zeland poznat je i kao prva zemlja koja je ženama 1893. dopustila glasovanje, a 1984. proglasila se zemljom bez nuklearnog naoružanja. Prema zakonu, u Novi Zeland je zabranjeno uplovljavanje brodova i podmornica na nuklearni pogon ili s nuklearnim naoružanjem. Od tada je to jedna od glavnih odrednica novozelandske vanjske politike.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!