Ostani doma
Novosti

ZDRAVSTVENI ODGOJ

'Roditelji nemaju pravo djecu držati u neznanju'

'Roditelji nemaju pravo djecu držati u neznanju'
Patrik Macek/PIXSELL

Nakon javne rasprave i mnogo kontroverzi, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i njegovi suradnici danas su predstavili izmijenjeni kurikulum zdravstvenog odgoja.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i njegovi suradnici danas su predstavili izmijenjeni kurikulom zdravstvenog odgoja.

"Zdravstveni odgoj je garancija zdravije i bolje budućnosti u Hrvatskoj i nitko nas u provedbi toga neće ugroziti", započeo je Jovanović.

Na predstavljanju je naglašeno da nakon javne rasprave u kurikulumu zapravo nema većih promjena.

Ono što je novo jest da će o masturbaciji pričati liječnici, istaknuto je tijekom prezentacije izmijenjenog kurikuluma zdravstvenog odgoja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kad se radi o kontracepciji, više će se pričati o apstinenciji i prirodnim metodama. Pornografija se ne koristi kao izraz, a veći naglasak će biti na radionicama.

Jedna od novosti jesu tri priručnika ZO-a za učitelje, nastavnike i stručne suradnike.


Jovanović predviđa kako će provedba ovog programa za 20 posto smanjiti neplanirane trudnoće kod adolescenata, za isti postotak smanjiti broj samoubojstava u toj populaciji kao i drastično smanjiti broj pušača i onih koji konzumiraju alkohol.

"Roditelji nemaju pravo djecu držati u neznanju. Djeci se neće ništa 'naturati', već im se daje samo informacija", naglasio je Jovanović.

"Želja da se nešto mladima prešuti je stvar koja sigurno neće proći. Djeci treba dati znanstvenu informaciju. Svatko ima pravo na svoj pogled na svijet. Kontracepcija i spolno odgovorno ponašanje? Sukus prijedloga u javnoj raspravi je bio da se više govori o apstinenciji, i to smo uvrstili. Kakav će netko izabrati način života, to je njegov izbor, ali mi im moramo dati informacije", istaknuo je doktor Dubravko Lepušić, član povjerenstva o ZO-u, koji je predstavio promjene u spolnom odgoju.

Katolička udruga Vigilare, poznata po dovođenju kontroverzne publicistkinje Judith Reisman, zatražila je  da se roditeljima ponude dva programa zdravstvenog odgoja na izbor - jedan liberalni i drugi konzervativni.

Ukoliko ministar ne uvaži njihove zahtjeve, pozvali su roditelje da svoju djecu povuku sa satova zdravstvenog odgoja.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!