Ostani doma
Novosti

zabranili reklame

'Šatori na Trgu bana Jelačića su sramota za Zagreb'

'Šatori na Trgu bana Jelačića su sramota za Zagreb'
Sanjin Strukic/PIXSELL

Zastupnici Gradska skupština u Zagrebu prihvatili su izmjene odluke o komunalnom redu po kojima više neće biti moguće postavljati reklame na Trgu bana Jelačića i Cvjetnom trgu, a idući korak je i zabraniti šatore te postrožiti kazne za šaranje po fasadama.

Zagrebačka Gradska skupština jednoglasno je danas prihvatila izmjene odluke o komunalnom redu po kojima više neće biti moguće postavljati reklame na Trgu bana Jelačića i Cvjetnom trgu, dok će se postojeće maknuti do 1. ožujka 2014., a zastupnici su predložili i uklanjanje šatora na glavnom trgu te oštrije kazne za šaranje po fasadama.

"Šatori na Trgu bana Jelačića su sramota za Grad Zagreb", rekao je Tomislav Stojak (HNS) i najavio kako će HNS za slijedeću skupštinsku sjednicu, u okviru odluke o komunalnom redu, predložiti i zabranu postavljanja šatora u centru grada.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Potsjetio je kako građane nitko o tome nije ništa pitao i ustvrdio da se sve može riještiti puno kvalitetnije, a upozorio je i kako se stvara nelojalna konkurencija dućanima i ugostiteljskim objektima u centru grada.

Margareta Mađerić (HDZ) također je postavila pitanje stila života u gradskom središtu gdje se stalno održavaju brojni sajmovi: na Trgu bana Jelačića, na Cvjetnom, na Zrinjevcu.

"Šatore ne želimo u budućnosti gledati u našem gradu", dodala je i upozorila kako nerijetko dolaze u pitanje i higijenski standardi jer se na trgovima prodaju kobasice, čvarci, peciva i slično.

Smatra i da odluka kojom se uklanjanju reklame iz centra dolazi prekasno.

Davora Šterna (Lista Milana Bandića) smetaju grafiti po fasadama.

"Rat protiv grafita nećemo dobiti dok se ne ustroji sustav represije", smatra Štern i ističe kako bi komunalni redari trebali imati puno veće ovlasti, a treba, kaže, razmisliti i o ustrojstvu gradske policije koja bi na biciklima uvodili reda.

Većinom glasova Gradska skupština prihvatila je izmjene odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja, s tim da će se, osim mišljenja vijeća gradskih četvrti, tražiti i prethodno mišljenje mjesnih odbora.

Za takav prijedlog bilo je 24 gradska zastupnika, 11 ih je bilo protiv, a šest suzdržanih. U raspravi je bilo primjedbi da ta odluka nije definirana do kraja i da bi se o tome trebala izjasniti mjesna samouprava.

"Ne zna se točno što je s povlaštenim kartama u centru grada i ljudima koji žive na granicama tih blokova", ustvrdio je Tin Pažur (SDP).

Bandić je podsjetio da on kao gradonačelnik određuje područja parkiralištnih zona i blokova, uz prethodno mišljenje vijeća gradskih četvrti te jednom godišnje o tome ima obvezu izvijestiti Gradsku skupštinu, a predložio je i da se tu uključe i mjesni odbori.

"Zar svaki pojedinačno želite biti gradonačelnik? Kandidarajte se, ovako gubimo vrijeme", odgovorio je Bandić na prijedloge zastupnika da o svemu tome odlučuje Skupština, napominjući kako se nadao da će upravo zastupnici predložiti da se u to uključe mjesni odbori.

"Ja sam rodonačelnik mjesne samouprave iako je moja tadašnja pratija bila protiv toga. Bez toga se izbori ne mogu dobiti. Oni gradonačelniku predlažu i sugeriraju, a mudar gradonačelnik će prihvatiti sugestije vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora", dodao je.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!