Novosti

nikad sa sanaderom na 'ti'

'Nisam imao veze s Fimi medijom, upozoravao sam na tu tvrtku'

'Nisam imao veze s Fimi medijom, upozoravao sam na tu tvrtku'
Marko Lukunic/PIXSELL

Bivši glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček istaknuo je u svojoj obrani kako nikada nikome nije savjetovao suradnju s Fimi medijom, nego da je čak upozoravao da tvrtka previše surađuje s državom.

Ratko Maček, bivši glasnogovornik HDZ-a i vlade Ive Sanadera, danas je počeo iznositi svoju obranu u slučaju Fimi media ističući da nije imao nikakve veze s marketinškom agencijom preko koje se navodno punio stranački crni fond.

"Nikada nisam pripadao grupi ljudi koja je počinila bilo kakvo kazneno djelo. Nisam imao nikakve veze s Fimi medijom niti saznanja da se preko te tvrtke prikuplja bilo kakav novac za stranku", ustvrdio je Maček.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kazao je da je sve stranačke dužnosti svojevoljno napustio nakon kampanje 2007. jer je osjetio otežanu komunikaciju sa Sanaderom.

"Jedan od glavnih razloga bila je i afera zbog koje sjedim ovdje, ali i neke afere iz cestogradnje koje danas pune novinske stupce", rekao je Maček, dodajući da će o odlasku zbog 'nečinjenja' govoriti kasnije u svojoj obrani.

Više je puta ponovio da ne samo da nikada nikome nije savjetovao suradnju s Fimi medijom, nego da je čak upozoravao da tvrtka previše surađuje s državom.

Maček tvrdi da od bivšega premijera, ili bilo koga drugog, nikada nije dobio nalog za neevidentiranje stranačkih donacija, niti da je bilo kakav novac donio u računovodstvo ili tražio donacije od čelnika javnih tvrtki.

'Nikada nisam bio nasamo sa Sanaderom na sastanku'

Ustvrdio je i da nikada nije dogovarao angažmane pjevača te da je bio zadužen jedino za zakup medijskog prostora, što je funkcioniralo na uobičajeni način preko narudžbenice i predračuna.

"Sve druge troškove plaćalo je računovodstvo", rekao je Maček.

Kazao je i da sa Sanaderom od 2003. do odlaska 2007. nikada nije bio sam niti na jednom sastanku.

"Van protokola s njim nisam popio niti kavu, nisam ulazio u krug njegovih prijatelja. Cijelo vrijeme bili smo na vi, iako je u javnosti dojam bio drugačiji", istaknuo je.

Maček je kazao i da je sve detalje oko vođenja predizbornih kampanja rješavao s glavnim tajnicima Brankom Vukelićem i Ivanom Jarnjakom.

Prije početka Mačekove obrane Sanader je prigovorio cijelom iskazu bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića, optuženika na čijim je iskazima uvelike utemeljena optužnica protiv njega i HDZ-a.

HDZ kupio Hrvastski list

Ratko Maček priznao je da je od stranačkog rizničara Mladena Barišića 2008. u eurima preuzeo protuvrijednost od tri milijuna kuna kojima je HDZ kupio 80 posto udjela Hrvatskog lista.

Iznoseći svoju obranu Maček je odbacio optužbe da je sudjelovao u preuzimanju Osječke televizije, ali je suprotno tvrdnjama optuženog bivšeg premijera i šefa HDZ-a Ive Sanadera priznao da je na njegov nagovor bio posrednik kada je HDZ kupovao taj desničarski tjednik.

Maček je kazao da je upravo on tužiteljstvu prvi pojasnio da HDZ nije kupio Zadarski list, kako je istražiteljima ispričao Barišić, nego Hrvatski list iz Zadra.

"Da sam htio manipulirati rekao bih samo da nismo kupili Zadarski list", kazao je Maček.

Prisjetio se da je kupnja tog tjednika dogovorena još u jesen 2007. prije predizborne kampanje.

"Prije jedne sjednice predsjedništva pozvao me Sanader, a tamo je bio i Božidar Kalmeta. Rekli su mi da se prodaje Hrvatski list i da bi ga HDZ trebao kupiti jer radi štetu stranci. Ja sam odmah rekao da je veća šteta ako ga kupimo jer se radi o minornom ultra desničarskom listu bez utjecaja na tržište", ispričao je Maček.

 

Bili su tu i Kalmeta i Ježić...

Ipak, poslušao je naputak nadređenih i krajem 2007. kontaktirao odvjetnika Peru Lozicu koji je stupio u kontakt s Hrvatskim listom. Cijena od tri milijuna kuna za 80 posto vlasništva je, kaže, bila dogovorena već u razgovoru u stranci sa Sanaderom i Kalmetom.

U travnju ili svibnju, kada je već otišao s dužnosti, Mačeka je nazvao Lozica, rekao da je sve spremno i da treba donijeti novac nakon čega se on obratio Sanaderu koji je rekao da će 'stranka osigurati novac'. Potom ga je, tvrdi, nazvao Barišić i rekao da dođe po novac u njegov ured u carini.

"Nije mi bilo čudno što se radi o gotovini, ali mi je bilo čudno što se radi o eurima. Zapamtio sam da su apoeni bili od 100 i 50 eura u plavoj vrećici. To je jedino novac koji sam ikada primio i u tom sam poslu bio tek posrednik", rekao je Maček.

Kazao je da je istu ulogu odigrao i Robert Ježić koji je novcem dobivenim od Barišića kupio Sanaderov BMW, ali je u ovom postupku tek svjedok.

Maček se prisjetio i da su sve novčanice imale markice banke iz Ljubuškog u BiH.

"Ako je Fimi media imala račun u toj banci, onda je novac njen, a ako nije, onda je mogao biti iz bilo koje donacije ili sa stranačkog računa", tvrdi Maček.

'U politici nikada ne propituj odluke nadređenih'

Odgovarajući na pitanja Uskokovih tužitelja Maček je rekao da se u politici nikada ne propituju odluke nadređenih.

"Politika nije akvarij sa zlatnim ribicama, nego vrlo ozbiljna priča u kojoj se morate pridržavati hijerarhije ili vas pojedu pirane. Nikada nismo propitivali odluke predsjedništva niti vodstva stranke. To se jednostavno nije radilo", zaključio je bivši Sanaderov glasnogovornik i šef kampanja.

No nakon pitanja Sanaderove obrane koliko je puta bio u Uskoku, je li ga prije svjedočenja kontaktirala Sanaderova nasljednica Jadranka Kosor i je li njegov iskaz u kojem tereti bivšeg premijera rezultat pritisaka, Maček je kazao da više ne želi odgovarati na pitanja.

"Ne želim odgovarati na pitanja Sanadera ili njegovih odvjetnika jer ne želim da se preko mene vode prepucavanja o nečemu što nema veze s činjenicama", dodao je Maček.

U nastavku suđenja pregledat će se snimke njegovih istražnih svjedočenja u Uskoku.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!