Ostani doma
Novosti

EU odvaja novce

Zagrebački studenti razvijaju aplikacije za razvoj djece

Četiri zagrebačka fakulteta ujedinila su snage i razvijaju tablet aplikacije koja pomažu djeci, ali i roditeljima s učenjem. Programi su na hrvatskom jeziku i potpuno besplatni, a projekt je prepoznala i Europska unija koja će za njega odvojiti više od pola milijuna eura.

Europska unija ulaže stotine tisuća eura da ovaj tim razvije domaće aplikacije za učenje.

"Prikazana je cijela abeceda, može se čuti reproduciran zvuk pojedinačnih slova – ukoliko ga otključamo s ovi malim lokotom krećemo u učenje I u suradji s edukacijsko rehabilitacijskim fakultetom smo odredili standardnu listu simbola za sbvako slovo", objasnio je Šimo Brtan, programer na projektu ICT-AAC.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tako izgleda Slovarica za učenje jezika, a imaju i Matematičku igraonicu koja razvija osnovne matematičke vještine kroz igru.

"Nakon određenog vremena kad bi bilo samo zbrajanje i oduzimanje bi dosadilo, ovako su više dodani ti zabavni elementi i animacije", objasnio je Ivan Slivar, programer na projektu ICT-AAC.

Aplikacije se primarno rade za tablete, ali mogu se isprobati i putem weba. Uz to - već su u pripreme i programi koji prepoznaju dječje geste i pokrete.

"Primjerice ako dijete želi bananu, a nije u stanju to izreći, onda može ovdje naciljati pomoću svoje ruke bananu I jednostavno iskomunicirati to", pojasnio je Jurica Babić.

Na projektu sada radi već radi više od 30 ljudi, a novac im je pripremio i Fond za ulaganje u inovacije i znanost.

"Vrijednost projekta je oko 760 tisuća eura, od toga 550 tisuća eura financira Eurpska unija dok je ostatak financiran kroz rad", rekla je Ivana Rašan Sladoljev, projekt menadžerica ICT-AAC-a.

Taj rad Obavljaju FER, Edukacijsko rehabilitacijski, grafički te filozofski fakultet. Primarni je cilj projekta pomoći djeci sa složenijim komunikacijskim potrebama, ali i ostaloj djeci predškolske dobi.

Sve aplikacije na hrvatskom su jeziku i mogu se besplatno preuzeti na App storu ili Google playu pod imenom projekta.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!