Ostani doma
Novosti

glasamo 1. prosinca 2013.

Ustavni sud obrazložio odluku o referendumu

Ustavni sud je najavio kako će uskoro izići u javnost s priopćenjem u kojem će objasniti sva pravna tumačenja o kojima se diskutiralo zadnjih dana u javnosti.

Nakon samo dva dana suci i sutkinje Ustavnog suda su završili svoje konzultacije te odlučili kako ne postoji osnova za poništenje odluke Sabora o održavanju referenduma 1. prosinca ove godine.

Ustavni sud objavio je priopćenje na internetskim stranicama prema kojem Državno izborno povjerenstvo može nastaviti sa svojim aktivnostima oko referenduma jer on može biti održan. Suci Ustavnog suda objavili su kako će uz priopćenje objaviti i sva pravna pojašnjenja i tumačenja pitanja koja se proteklih dana polemiziraju u javnosti.

Podsjetimo, Ustavnom sudu je ovih dana stiglo nekoliko zahtjeva za ocjenom ustavnosti referendumskog pitanja, a u javnost su stigli podaci kako su pravni stučnjaci podijeljeni oko pitanja treba li se referendum uopće održati.

Dio ih je isticao da se Ustavni sud mora jasno očitovati o tome što bi ustavna definicija braka kao životne zajednice značila za položaj LGBT manjine u Hrvatskoj. Drugi su, pak, tumačili da Ustavni sud nema potrebu reagirati na prijedlog građana jer jedino Sabor ima pravo zatražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, što je odbio učiniti kod donošenja odluke o raspisivanju referenduma.

Usporedbe radi, predsjednik Općinskog suda u Zadru Željko Rogić podnio je jučer Županijskom izbornom povjerenstvu ostavku na mjesto predsjednika gradskog Povjerenstva za provedbu državnog referenduma, kojim bi se građani 1. prosinca trebali izjasniti jesu li za to da u hrvatski Ustav uđe odredba prema kojoj je brak zajednica muškarca i žene.

On dodaje kako se ne poštuje načelo jednakosti i kako procedura dolazi na red samo ako smo jasni oko načela jednakosti koja je u ovom slučaju povrijeđena.

"Ovog referenduma nije smjelo biti jer nemamo pravo referendumom nametnuti definiciju braka i na taj način odreći manjini legalnu mogućnost takve zajednice. Zaštita manjine moguća je samo i ogleda se samo u demokratskoj državi", pojasnio je sudac Rogić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!