Novosti

REFERENDUM O BRAKU

Kardinal Bozanić: S ponosom zaokružite DA!

Kardinal Bozanić: S ponosom zaokružite DA!
Matija Topolovec/PIXSELL

Pohvalno je da se u župama, i u drugim danima koji prethode Referendumu, organizira molitva s pripadnim pobožnostima, a naročito molitva krunice Blažene Djevice Marije, poručuje Bozanić.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je danas pismo svećenicima Zagrebačke nadbiskupije u kojem ih poziva da obavijeste vjernike o Pozivu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u vezi s predstojećim referendumom, da informiraju vjernike da se odazovu Referendumu te da mole za obitelji i za sve ljude koji svojom odgovornošću na Referendumu mogu pomoći očuvanju dostojanstva braka kao životne zajednice žene i muškarca.

Napomenuvši kako dostavlja Poziv HBK u vezi referenduma, raspisana za nedjelju, 1. prosinca o unošenju u Ustav Republike Hrvatske definicije braka kao životne zajednice žene i muškarca kardinal Bozanić određuje svećenicima da Poziv pročitaju vjernicima na svim euharistijskim slavljima na svetkovinu Krista Kralja, u nedjelju, 24. studenoga.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osim toga, s tim Pozivom upoznajte vjernike, kao i ostale ljude dobre volje i u drugim prilikama svoga pastoralnoga djelovanja, stoji u pismu u kojem kardinal dodaje kako na sam dan Referenduma, na koji će se izići upravo na prvu nedjelju došašća, da svećenici pozovu vjernike da se odazovu te svojim glasom 'ZA' pridonesu očuvanju dragocjenoga dara braka i vrijednosti koje su ključne za dobrobit naše Crkve i hrvatske Domovine.

"Ovime također određujem da se vjernici u župama i drugim zajednicama u četvrtak, 28. studenoga u večernjim satima okupe na klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom, moleći za obitelji i za sve ljude koji svojom odgovornošću na Referendumu mogu pomoći očuvanju dostojanstva braka kao životne zajednice žene i muškarca", stoji u pismu.

Pohvalno je da se u župama, i u drugim danima koji prethode Referendumu, organizira molitva s pripadnim pobožnostima, a naročito molitva krunice Blažene Djevice Marije, poručuje Bozanić.

"Neka se na dan Referenduma, na svim misama prve nedjelje došašća, 1. prosinca u molitvi vjernika uključi i sljedeći zaziv: Gospodine, ti si u svojoj neizrecivoj mudrosti stvorio čovjeka na svoju sliku kao muško i žensko, a njihovo si zajedništvo ljubavi postavio kao sakramentalni znak svoje ljubavi prema Crkvi. Udijeli nam snagu da se u hrvatskome društvu zauzimamo za promicanje braka – životne zajednice žene i muškarca – i obiteljskih vrijednosti, molimo te", odredio je zagrebački nadbiskup.

Kardinal napominje kako je važno ohrabriti vjernike da se odgovorno i bez ikakve zadrške uključe u demokratski proces referendumskoga odlučivanja kojim očitujemo istine naše kršćanske vjere i čuvamo zalog za buduće naraštaje. "U zahtjevnosti sadašnjega trenutka budimo jedni drugima potpora u svakom pogledu: moleći jedni za druge, brinući se za potrebne, pomažući si u životnim kušnjama", traži kardinal i poziva na molitvu i za one koji imaju drukčija mišljenja o tim pitanjima, da iskrena srca traže istinu, budu otvoreni za dijalog i sučeljavanje stavova te poštuju dostojanstvo svakoga čovjeka.

"Draga braćo i sestre, neka ne bude nikoga među nama tko bi propustio izaći na Referendum. Neka svatko s ponosom i s radošću zaokruži odgovor 'ZA', jer to je odgovor koji ispovijeda našu kršćansku vjeru, koji želi dobro našim obiteljima, djeci i novim naraštajima", ističe kardinal Bozanić i dodaje kako je to odgovor koji čuva snagu i ljepotu života u našoj Domovini.

Molim Božji blagoslov, zagovor nebeske Majke Marije i svetoga Josipa, zaštitnika Hrvatske te snagu svjedočenja vjere blaženoga Alojzija Stepinca, stoji u pismu zagrebačkoga nadbiskupa.

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!