Ostani doma
Novosti / Crna kronika

okrutno ubojstvo

Nepravomoćno odlučeno: Davidu Komšiću 30 godina!

Sutkinja Sanja Mazalin objavila je nepravomoćnu presudu Davidu Komšiću, koji je 22. veljače prošle godine u Zagrebu sa 88 udaraca nožem ubio bivšu djevojku Kristinu Krupljan

David Komšić za ubojstvo Kristine Krupljan osuđen na 30 godina zatvora

David Komšić koji je u ponedjeljak na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na 30 godina zatvora zbog teškog ubojstva bivše trudne djevojke Kristine Krupljan, zločin je prema obrazloženju presude učinio na osobito okrutan način, ali ga nije planirao niti ga jer izveo iz osvete.

Predsjednica Sudskog vijeća Sanja Mazalin rekla je da je Kristina Krupljan cijelo vrijeme tijekom napada, u kojem joj je Komšić u automobilu zadao 88 rana, bila svjesna te je osjećala bol i strah.

S obzirom da nije trenutno podlegla ozljedama žrtva je nekoliko minuta jako patila te je napadač osuđen za teško ubojstvo, za što je propisana kazna zatvora od 21 do 40 godina.

Tijekom suđenja bilo je sporno hoće li se prilikom izricanja kazne Komšiću koji je u vrijeme ubojstva bio mlađi punoljetnik primijeniti maloljetničko pravo ili opće odredbe.

Maloljetničku kaznu počiniteljima se izriče kad se utvrdi da je događaj odraz njegove dobi i da će svrha kažnjavanja biti ostvarena maloljetničkim zatvorom.

Sutkinja je ustvrdila da u Komšićevom slučaju nije ispunjen ni jedan uvjet za primjenu maloljetničkog prava jer način ubojstva, stavovi i držanje nikako nisu odraz njegove dobi.

Kao olakotne okolnosti prilikom određivanja kazne Komšiću je u obzir uzeta samo mlada životna dob i bitno smanjena ubrojivost, dok je lista otegotnih okolnosti puno dulja.

Činjenica da je žrtva bila trudna, što je počinitelj znao, dala je dodatnu težinu zločinu, a među otegotnim okolnostima je i činjenica da se Komšić ranije prema žrtvi ponašao agresivno i da ni u jednom trenutku nije izrazio žaljenje.

Iako je zločin počinjen na krajnje okrutan način, sutkinja je zaključila da nije počinjen iz bezobzirne osvete, a zbog čega je to učinio ostaje nepoznanica. Tužiteljstvo po riječima sutkinje nije uspjelo dokazati da je Komšić planirao počiniti zločin.

Ipak, prema nepravomoćnoj presudi, počinitelj nije bio neubrojiv, dok je u stanje vlastite patnje doveden zbog svoje krivnje. Vještačenje je pokazalo da je Komšić u trenutku dok je bezobzirno 20 centimetara dugim nožem nizao ubode bivšoj djevojci znao što radi.

Komšićeve osobine su narcizam i egocentričnost, a takve osobe imaju potrebu da ih se stalno hvali, teško podnose konfrontacije i nisu dovoljno empatični, dok niski prag tolerancije kod takvih osoba dovodi do žustrog reagiranja i zbog manje provokacije. Činjenica da je djevojka trudna s drugim kod njega je dovela do narcističkog bijesa, rekla je sutkinja.

Sutinja je rekla također da nitko nije imao pravo oduzeti život Kristini Krupljan. Ustvrdila je također da je Komšić živio pod staklenim zvonom pri čemu je zaštitnička obitelj za njega uvijek nalazila opravdanja i tolerirala mu takvo ponašanje, ali se to na kraju pokazalo itekako kontraproduktivnim.

Nakon izricanja presude Komšićev otac je u sudnici povikao: "Sramota, sudite dijete jer je došlo iz Bosne", nakon čega su ga pravosudni policajci udaljili iz sudnice, a zatim je sudnicu napustila većina članova njegove obitelji.

Sudski postupak protiv Komšića dobio je epilog i na ulici, u blizini zgrade suda gdje su jedan ili dvojica mladića, pretpostavlja se Komšićevih prijatelja, dovikivali majci ubijene djevojke dok je novinarima davala izjavu. Potom je jednog od mladića nogom u predio trbuha udario žrtvin stric. Veći sukob su spriječili članovi žrtvine obitelji i policijac koji je dotrčao iz obližnje zgrade MVP-a.

Majka žrtve izjavila je da je zadovoljna presudom koju je jedva dočekala. "Znam da će se oni žaliti, ali da je dobio manje od 30 ja bih se žalila“, rekla je majka žrtve Vesna Krupljan.

Novinarima je odgovorila da joj je zadovoljština što je počinitelj dobio toliko godina. Kroz suze je dodala da joj njezino dijete ne može nitko vratiti, ali da treba istjerati pravdu. Za reakcije obitelji Komšić u sudnici rekla je da ih je očekivala. "On je bio normalno uračunljiv s 88 udaraca nožem pa je je otišao kod prijatelja se istuširati i uzeti odjeću", rekla je.

Punomoćnik oštećene obitelji Krešimir Škarica rekao je da je Sudsko vijeće poslalo poruku da se zločin ne isplati. "Želim vjerovati da će Sudsko vijeće koje je postupak vodilo profesionalno i savjesno  utjecati da se ovakvi postupci više ne vode pred hrvatskim sudovima“, rekao je Škarica.

Poručio je kako u tom slučaju nema mjesta trijumfalizmu ni zadovoljstvu jer su obje obitelji devastirane tragedijom koja se dogodila. Rekao je da vjeruje što se tiče punomoćnika oštećenika i tužiteljstva nema mjesta za žalbu. "Presuda je objektivno obrazložena i ima pokriće u svim dokazima izvedenima tijekom sudskog postupka“, rekao je Škarica.

Osuđujućom presudom zadovoljno je i tužiteljstvo koje će po primitku pisane presude razmotriti mogućnosti podnošenja žalbe.

Komšićev branitelj Veljko Miljević nije želio komentirati presudu.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!