Ostani doma
Novosti / Crna kronika

Afera lažni SMS-ovi

Uhićeni vozač ministra Tolušića branio se šutnjom: 'Za to kazneno djelo nije predviđena teška kazna'

Na pitanje o težini optužbi Vilajtović je kazao da "sama kvalifikacija kaznenog djela nije spektakularna"

Vozača ministarstva poljoprivrede Blaža Curića, uhićenog jer je osumnjičenom Franji Vargi navodno dojavio da mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS poruka, Uskok tereti za poticanje na sprječavanje dokazivanja, potvrdio je nakon ispitivanja u Uskoku njegov odvjetnik.

Odvjetnik Krešimir Vilajtović potvrdio je novinarima ispred sjedišta Uskoka da je Curić na prvom ispitivanju koristio je svoje zakonsko pravo i branio se šutnjom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na pitanje o težini optužbi Vilajtović je kazao da "sama kvalifikacija kaznenog djela nije spektakularna".

"Tu zakonodavac ne predviđa neku tešku kaznu. Kvalifikacija je takva da nam ostaje sasvim dovoljno prostora za obranu", ustvrdio je Vilajtović.

Za to kazneno djelo zakon predviđa kaznu od najviše pet godina.

Vilajtović još nema saznanja hoće li Uskok za Curića zatražiti istražni zatvor, a ako to zatraži odluku će donijeti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Curić je uhićen u srijedu ujutro zbog sumnje da je osumnjičenom Franji Vargi dojavio da mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS poruka navodno za Zdravka Mamića. Nakon otkrivanja ove afere mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarka te potpredsjednika te stranke Milijan Brkić koji takve optužbe odbaciju.

Večernji list doznaje da će Curić već danas dobiti otkaz, odnosno bit će mu raskinut ugovor o djelu obzirom da nije stalni zaposlenik ministarstva.

Priopćenje USKOK-a prenosimo u nastavku:

"Nakon što je 22. rujna 2018. doneseno rješenje o provođenju istrage protiv jednog okrivljenika, USKOK je na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a donio rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1969.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela poticanja na sprječavanje dokazivanja počinjenog u vezi s počinjenjem kaznenih djela iz nadležnosti USKOK-a. (26. 9. 2018.)

Osnovano se sumnja da je drugookrivljenik, nakon što je saznao da se protiv prvookrivljenika provodi kriminalističko istraživanje zbog postojanja osnovane sumnje da je izrađivao dokumentaciju i lažnu korespondenciju za više osoba u kaznenim i drugim postupcima koji se vode protiv tih osoba, 20. rujna 2018. telefonski kontaktirao prvookrivljenika kojom prilikom mu je, a u namjeri da se spriječi utvrđivanje njegove kaznene odgovornosti i kaznene odgovornosti drugih osoba, rekao da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje, što prvookrivljenik nije stigao učiniti jer je bio uhićen."

Tko je sve koristio Vargine usluge?

Bivši MUP-ov informatičar Franjo Varga pritvoren je zbog sumnje da je izradio lažne SMS poruke za Zdravka Mamića.

Nepoznata osoba prošlog je četvrtka nazvala Vargu s jednokratnog telefona, iz Dubrave u Zagrebu te mu poručila da odmah uništi sve hard diskove i USB stickove.

Varga je uhićen u petak, a policija je pokušavala utvrditi tko je uputio Vargi ovo upozorenje 

Zanimljivo je da je u svojem je iskazu Uskoku Varga, prema pisanju medija, navodno rekao da su se njegovim uslugama koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te potpredsjednik te stranke Milijan Brkić za unutarstranačke obračune.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić ustvrdio je da su "manipulatori iskoristili istragu Uskoka i činjenicu da poznaje bivšega MUP-ova informatičara Franju Vargu kako bi protiv njega iskonstruirali laž da je Vargine usluge koristio za unutarstranačke obračune u HDZ-u". 

 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!