Ostani doma
Novosti / Crna kronika

OPTUŽEN ZA ŠVERC CIGARETA

Ispovijest pomorca koji je godinu i pol proveo u zatvoru: 'Našao sam se u krivom trenutku na krivom brodu'

Pomorac Nikola Tolja u španjolskom zatvoru proveo je 16 mjeseci

Hrvatski pomorci Nikola Tolja i Ernest Pekar vratili su se svojim kućama, nakon što su u Španjolskoj osuđeni za šverc cigareta zbog čega su posljednjih 16 mjeseci proveli u španjolskom zatvoru.  No, slučaj je pun nelogičnosti i pomorci su uvjereni kako su u zatvoru završili ni krivi ni dužni. 

Po stranim morima plovi kako bi školovao i prehranio djecu. Ni u najgoroj mori, Nikola  nije mogao zamisliti kako će posljednjih 16 mjeseci provesti u  španjolskom zatvoru.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Nisam imao druge mogućnosti nego 'navegat'. Nažalost, našao sam se u krivom trenutku na krivom brodu. Bio sam sa svim najvećim kriminalcima, bio sam broj u zatvoru", kazao je pomorac Nikola Tolja

"Nismo znali da se na brodu nalaze ni prazni kontenjeri, a kamoli 6 kontenjera punih cigareta"

Njihov tegljač dobio je zadatak da brod koji se nalazio 50 nautičkih milja od obale Tunisa dovuku do Španjolske.  On i ostatak posade proglašeni su krivima za šverc cigareta u vrijednosti od 12 milijuna eura.

"Nismo znali da se na brodu nalaze ni prazni kontenjeri, a kamoli 6 kontenjera punih cigareta. Kad su nam oduzete sve stvari i sva ljudska prava, na trenutak sam uspio nazvati sestru i obavjestiti je da sam u zatvoru i da poduzme što je moguće", rekao je Tolja. 

Sestra je uz pomoć Sindikata pomoraca i Ministarstva vanjskih poslova radila sve što može kako bi pomogla bratu. "Jednom rečenicom, svi sve znaju, ali nitko ne poduzima ništa. Oni bi bili već vani prvi dan", kazala je Ana Bradaš, Nikolina sestra.

Da stvar bude gora, Nikola na suđenju nije većinu toga razumio, jer mu je službena prevoditeljica umjesto na hrvatski, prevodila na makedonski. "Po meni, To je sramotno i žalosno za španjolski sud", kaže Ana Bradaš

U  dokazivanju  nevinosti, kažu. neće stati. Pravdu želi istjerati na čistac, radi sebe i svoje djece. O povratku na brod još ne razmišlja, no siguran je - za talijansku tvrtku neće raditi više nikada. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!