Novosti / Crna kronika

SEKS AFERA POTRESA CRKVU

Žrtva moćnog kaptolskog svećenika: 'Zgrabio me za glavu i počeo ljubiti. Pokušao me silovati'

Kaptol potresa jedna od najvećih seksualnih afera u Katoličkoj crkvi.

Akademski slikar Marin Sovar policiji i nadležnim institucijama na samom Kaptolu prijavio je pokušaj seksualnog napastvovanja koje je nad njim učinio jedan vidsokopozicionirani i moćni kaptolski svećenik. Događaj se zbio prije 13 godina kad se Sovar htio zarediti, ali kaže kako je tek sad skupio hrbrosti da javno istupi.

"On me pokušao silovati, to odmah izjavljujem jer već postoje nekakve manipulacije. Siguran sam da je tako bilo. Nisam ja bio neki klinac koji ima 12 godina i nije svjestan što se dogodilo", kazao je Sovar. 

Kada se to dogodilo modni dizajner i predavač na Tekstilno tehnološkom fakultetu u Zagrebu imao je 28 godina. Tvrdi da ga je prije 13 godina pokušao silovati svećenik, a on ga je odbio. Sve je počelo kad ga je pozvao da mu sašije misnicu. 

"Namamio me da bi me seksualno zlostavljao"

"Ono što sam ja u tom susretu shvatio, kad malo preletiš, da on nije imao ništa konkretno za šivanje. On je mene namamio da bi me seksualno zlostavljao, da bi pokušao izvršiti čin silovanja. Tada me zgrabio za glavu. Počeo ljubiti u obraz i vrat. Ja sam se odmicao. Kako sam se odmicao, on je legao na mene", rekao je Sovar. 

Nakon studija Marin se mislio zarediti. Nakon ovoga, sve je ispričao roditeljima i napustio samostan. Pronaći sugovornika na ovu temu iz Crkve nije bilo moguće. Iz Zagrebačke nadbikupije su nam odgovorili da slučaj ne mogu komentirati jer je svaki eventualni pokrenuti postupak tajan.

"Načelno se može potvrditi da u svim slučajevima u kojima je zaprimljena vjerojatna obavijest o počinjenju kažnjivog djela na kanonskom području, mjerodavna crkvena vlast odgovorno i savjesno pristupa utvrđivanju svih činjenica, okolnosti i odgovornosti te posljedično donosi odluku o pokretanju kanonskog postupka za proglašenje ili izricanje crkvenih kazni", stoji u očitovanju iz Zagrebačke nadbiskupije. 

Dobio poziv za svjedočenje

Slučaj je prijavljen policiji koja provodi izvide. Sovar je pisao nadbiskupu Josipu Bozaniću i potom dobio poziv za svjedočenje. Jučer se odazvao. Sve je trajalo dva sata. 

Crkvu je ove godine potresao skandal sa svećenikom iz Splita kojeg se optužuje za pedofiliju. Prije četiri godine svećenik iz Bibinja prvi je klerik koji je po crkvenom kanonu osuđen za pedofiliju. Prvi koji je završio iza rešetaka je don Drago Ljubičić s Raba. Pravomoćno je osuđen na tri godine zatvora zbog bludničenja nad  maloljetnicima.

"Ovo će biti sada eksplozija. Ja sam sebe praktički izložio. Ja sam roditelj, radim na fakultetu. Na jednoj instituciji", kaže Sovar. 

Kaže, progovorio je nakon punih trinaest godina i ako njegovo svjedočanstvo spasi ili potakne bar još jednu osobu da prekine šutnju - uspio je.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!