Novosti / Crna kronika

UŽASAN SLUČAJ IZ ZDRAVSTVA

Umro dječak iz Metkovića: S Hitne ga dvaput slali kući. U teškom stanju je prevezen u Split, no bilo je kasno

Umro dječak iz Metkovića: S Hitne ga dvaput slali kući. U teškom stanju je prevezen u Split, no bilo je kasno
Nikola Čutuk/PIXSELL

U nedjelju su iz Hitne ocu dječaka rekli da se u ponedjeljak javi dječakovoj pedijatrici

U utorak od posljedica sepse u KBC-u Split preminuo je 10-godišnji Gabriel Bebić iz Metkovića, koji je bolovao od upale pluća. Dva dana prije smrti, u nedjelju, dva puta su ga s Hitne u Metkoviću poslali kući, dok su ga u ponedjeljak s Hitne poslali pedijatru, piše Index.

Dječak je prvi put došao u Dom zdravlja Metković 1. prosinca i tad je imao problema s kašljem. Par dana kasnije dobio je temperaturu i njegova mu je liječnica u petak propisala antibiotik. Dječakovo stanje se naglo pogoršalo pa ga je otac u nedjelju popodne doveo na Hitnu koja se nalazi u zgradi Doma zdravlja Metković, no tamo su ga pregledali i poslali kući. Još iste večeri ga otac ponovno vodi na Hitnu jer je dječaku bilo loše, a Hitna ga je ponovno poslala kući i rekla ocu neka dođu u ponedjeljak ujutro svojoj pedijatrici.

Primila ga je tek treća pedijatrica

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Drugo jutro njegova pedijatrica dr. Rasema Bubica nije bila u smjeni, otac je dječaka doveo kod drugog pedijatra, no medicinska sestra im je poručila da im je prevelika gužva i da ga ne može primiti. Potom je dječak došao kod treće pedijatrice koja je zaposlena u Domu zdravlja Metković, dr. Ksenije Kaleb.

"Kad je dječak došao k meni u ordinaciju, pristupila sam pregledu i odmah na prvi pogled sam uočila da je dijete vitalno ugroženo i posumnjala na sepsu. Dijete je bilo ataktično, jedva je disao, teturao je, nije mogao održavati ravnotežu. Od sepse je bio u hipotenziji, ruke i nokti su mu poplavili. Disanje na desnim plućem nije se uopće čulo. Nije mogao govoriti. Nije mogao otvoriti usta, grlo mu je bilo žareće crveno, posumnjala sam odmah da se uslijed upale razvija sepsa. Dijete je bilo slabog kontakta i klonulo", kazala je Kaleb koja je odmah preporučila ocu da dijete prebace na Hitnu kako bi se dječak što prije prevezao u Split.

"S Hitne je nakon sat i 20 minuta dijete odveo helikopter u Split, no sve je to bilo kasno. Jako mi je žao i kao liječnik se ne mogu pomiriti s činjenicom da ga je otac u zadnjih 20 sati, od nedjelje do ponedjeljka vodio kod 4 liječnika, dva puta na Hitnu u nedjelju, potom u ponedjeljak kod pedijatra, pa na Hitnu pa onda tek kod mene i da se na kraju dogodio smrtni ishod. Ni jednom mu nisu vađeni laboratorijski nalazi. Imao je gripu koja obara leukocite i onda imao nesreću da je dobio gnojni streptokok koji je nesmetano napravio velike probleme na svim organima. To je prestrašno", ispričala je dr. Kaleb za Index.

Iz Hitne kažu da su sve napravili što su mogli napraviti nedjeljom

Voditeljica ispostave Hitne medicinske pomoći Metković  dr. Marijana Matić kazala je da u nedjelju nisu radili pretrage na djetetu jer "jer u Metkoviću ne postoji laboratorij i rtg koji radi nedjeljom" te objasnila da su napravili sve što mogu napraviti nedjeljom. 

Predstojnik Klinike za dječje bolesti KBC Split prof. Marijan Saraga kazao je da je dječak iz Metkovića dovezen u jako teškom stanju. "Potvrđeno je da ima sepsu i zaprimljen je s multiorganskim zatajenjem, izuzetno teškog stanja. Kod sepse je često prognoza loša, kad su nalazi najbolji, vrlo je teško, a kamoli u ovom slučaju kad su nalazi bili jako loši. Dali smo sve od sebe da ga spasimo, no preminuo je nakon svega 20 sati otkako smo ga zaprimili u našoj Klinici", rekao je prof. Marijan Saraga

Najgledaniji video

Category: 825 - 830

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!