Novosti / Crna kronika

Učiteljica optužena za zlostavljanje

Detalji slučaja zlostavljanja u školi: 'Majka jednog djeteta sjedi u sobi u kojoj se pisala optužnica'

Detalji slučaja zlostavljanja u školi: 'Majka jednog djeteta sjedi u sobi u kojoj se pisala optužnica'
Thinkstock

Optužnicom je se tereti da se učestalo neprimjereno, fizički i verbalno, ponašala prema svim učenicima

Općinsko državno odvjetništvo u Puli podignulo je optužnicu protiv učiteljice u medulinskoj školi zbog 22 kaznena djela protiv braka, obitelji i djece te povrede djetetovih prava. Tužiteljstvo 61-godišnjoj učiteljici na teret stavlja da je od rujna 2016. do 13. prosinca 2017., svjesna da svojim ponašanjem ugrožava pravilan psihički i emocionalni razvoj učenika, većem broju učenika nanosila fizičku i emocionalnu bol, i to u razredu u kojem je radila kao njihova učiteljica razredne nastave.

Optužnicom je se tereti da se tijekom školske godine 2016./2017. i prvog polugodišta školske godine 2017./2018., učestalo, neprimjereno, fizički i verbalno, ponašala prema svim učenicima. Takvo ponašanje kod svih je učenika njezinog razreda izazvalo intenzivne osjećaje straha i negativno utjecalo na njihovo samopouzdanje i sliku o sebi, sram, kao i emocionalnu i fizičku bol.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U optužnici je predloženo da se okrivljenoj produlje izrečene mjere opreza zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Optužena 61-godišnjakinja učiteljica je razredne nastave u medulinskoj školi.

O učiteljici i o dosadašnjem postupanju nadležnih institucija smo razgovarali s njezinim odvjetnikom Matijom Milošom.

"Godinu dana je trajalo istraživanje slučaja. Zbog zaštite maloljetnika, a i s obzirom da sudski postupak još nije započeo, ne smijem iznositi previše detalja. No, svakako bih istaknuo da dosadašnji postupak nije pravičan. Prvo zbog toga jer je jedno od djece iz tog razreda, dijete savjetnice u Državnom odvjetništvu koja sjedi u istoj sobi sa savjetnicom koja je provodila izvide i pisala optužnicu", kazao je za Vijesti.hr odvjetnik Miloš.

Dodao je kako je tražio izuzeće zbog pristranosti, ali je njegov zahtjev odbijen.

"Isprva čak nismo ni znali za što moju branjenicu optužuju. Cijeli dosadašnji postupak je, po mom mišljenju, izveden stihijski i diletantski. Pa majka od te jedne možebitne žrtve bi mogla biti svjedok na sudu!", dodao je.

"Od 22 djece, ispitano je samo troje, a ni oni nisu potvrdili sve inkriminacije koje se stavljaju na teret mojoj branjenici", nastavio je Miloš.

"Druga stvar koja je također izvedena diletantski je postupak škole. Dakle, u prosincu 2017. godine je podignuta kaznena prijava. Škola je ubrzo donijela odluku o udaljavanju s radnog mjesta. Prema zakonu, uvjet o udaljavanju s radnog mjesta je taj da kazneni postupak mora formalno biti pokrenut jer kazneni postupak formalno započinje tek kada optužno vijeće potvrdi optužnicu", pojasnio je odvjetnik Matija Miloš i dodao kako je školi podnio žalbu, ali odgovor nije dobio niti nakon pola godine čekanja.

Tek na njegov ponovni upit, kaže kako su mu odgovorili 'žalba vam se odbija. Možda to sve stoji kako ste rekli, ali žalba vam se odbija'.

"Postoji sud, pa se nadam da će oni objektivno razmotriti situaciju", zaključio je Miloš u našem razgovoru te najavio kako će već na prvom ročištu zatražiti izuzeće zbog pristranosti jer nije rijetkost da se upravo zbog takvih okolnosti sudski procesi 'prebace' na drugi sud.

Kako doznajemo, učiteljica je optužbe teško prihvatila i u lošem je psihičkom stanju. Prije nekoliko mjeseci je otišla u mirovinu.

Izdvojeno

Reci što misliš!