Ostani doma
Novosti / Crna kronika

Slučaj koji je uzdrmao javnost

Odvjetnik Gredelj: 'Huanitu je to bio lijek. Ovo nije kazna zatvora već smrtna presuda'

Odvjetnik Gredelj: 'Huanitu je to bio lijek. Ovo nije kazna zatvora već smrtna presuda'
Goran Kovacic/PIXSELL

Kako doznajemo od člana uže obitelji Huanita Luksetića, Županijski sud je potvrdio prvostupanjsku presudu

Huanito Luksetić je krajem 2017. godine na riječkom Općinskom sudu nepravomoćno osuđen na dvije godine bezuvjetnog zatvora zbog ilegalne proizvodnje kanabisa i držanja marihuane radi prodaje.

Kako doznajemo od člana uže obitelji Huanita Luksetića, Županijski sud je potvrdio prvostupanjsku presudu. Njegov odvjetnik Vladimir Gredelj je zgrožen odlukom Županijskog suda iako, kako nam je rekao u telefonskom razgovoru, odluku još nije primio ni pročitao.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ovakvom presudom njegov život je ugrožen. On je smao zahvaljujući svojoj snalažljivosti uspio preživljavati, a ovakva kazna je za njega smrtna presuda. Njega su osudili jer si je spašavao život, a da mu pri tom nisu omogućili niti imaju mogućnosti, ponuditi mu alternativni lijek. Što se države i onih koji odlučuju o takvim stvarima, on bi već ionako bio u grobu da si sam nije pomogao. Zgrožen sam, ogorčen i sablažnjen ovakvom odlukom koja oduzima čovjeku pravo na život", kazao je za Vijesti.hr odvjetnik Gredelj te dodao kako neće stati na ovome i kako će se pobrinuti da se za slučaj pročuje i izvan granica Hrvatske.

Podsjetimo, Huanito je preko noći postao poznat jer si je želio olakšati si simptome multipla skleroze. S mamom je posadio 11 stabljika u dvorištu pred kućom. Bez skrivanja. Samo s namjerom da si u garaži izradi dovoljnu količinu ulja. 

"Uzgojio sam svoje stabljike jer nisam imao novca da si nabavljam ulje na ulici. Nemam ni sad novca, pa ulje ne mogu koristiti. Najgore je što ne znam kako će proces dalje teći, ova me presuda strašno pogodila", kazao je svojevremeno Huanito.

"Ovakva odluka riječkog suda nam je neprihvatljiva, ona je za oboljele pogubna", kazala je Dijana Ivanišević, tajnica Društva multiple skleroze Primorsko-goranske županije nakon donošenja prvostupanjske presude. Dan nakon presude Društvo je pokrenulo kampanju 'Osudi i mene', tijekom koje su se na njihovoj web stranici i Facebook profilu počeli javljati oboljeli koji su u sličnoj situaciji kao i Huanito, dajući mu podršku i otvoreno iznoseći svoja iskustva.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!