Ostani doma
Novosti / Crna kronika

kornatska tragedija

Na korak do pravne zadovoljštine: 'Želim normalno živjeti kao svaki drugi čovjek'

Stradalo je 12 vatrogasaca. Preživio je Frane Lučić s opeklinama na više od 80 posto tijela

Nakon više od deset godina borbe i ponovljenog suđenja jedini preživjeli vatrogasac Frane Lučić u kornatskoj tragediji na korak je do pravne zadovoljštine.

Općinski radni sud u Zagrebu donio je nepravomoćnu preusudu njemu u korist u tužbi protiv države i Grada Šibenika. Ako presuda postane pravomoćna, bit će mu isplaćeno oko pet milijuna kuna odšete sa zateznom kamatom, ali i doživotnom mjesečnom rentom. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nestrpljiv cijelog dana, čekao je presudu koja bi mu trebala olakšati život. Frane Lučić nije presudu čekao na sudu nego je veliku vijest dočekao u uredu svojega zagrebačkog odvjetnika. 

"Zadovoljan sam današnjom presudom koju sam čekao 10 godina. I želim normalno živjeti kao svaki drugi čovjek, kao i vi. Eto", kazao je Frane Lučić.

Sud je djelomično usvojio Lučićeve zahtjeve. Prema prvostupanjskoj presudi, država i Grad Šibenik Lučiću trebaju isplatiti oko 2,9 milijuna kuna odštete plus zateznu kamatu te još 600 tisuća kuna sudskih troškova. Grad Šibenik i država mjesečno mu moraju isplaćivati i 4500 kuna za njegu i još 1500 kuna za lijekove.

"Drago nam je da smo u ovome ponovljenom postpuku uspjeli dokazati da je Republika Hrvatska i grad Šibenik odgovorni mom klijentu Frani za plaćanje odštete. Sud je usvojio tako kako je usvojio. Još do danas Frane nije dobio niti kune odštete", komentirao je odvjetnik Frane Lučića Šime Savić.

Najveća tragedija u povijesti Hrvatske dogodila se 30. kolovoza 2007. godine na otoku Velikom Kornatu. Stradalo je 12 vatrogasaca. Preživio je Frane Lučić s opeklinama na više od 80 posto tijela. Godinama na sudovima traži pravdu, a ova je presuda rezultat ponovljenog suđenja.

"Možda bude žalbe, ali eto ako je moj Šime u godinu dana izvukao, valjda ću i tako brzo i dobiti pravomoćnu", kazao je Frane. 

Nakon pravomoćnosti, Lučić bi trebao dobiti oko pet milijuna kuna i zato što je zatezna kamata premašila glavnicu.

"To je moguće ako se na vrijeme, jer kamata je kazna za zakašnjenje. Ako na vrijeme ne platite dug, onda vam ide kamata. A zašto je došlo do toga to treba pitati tuženike zašto se treba obeštetiti moju stranku", komentirao je odvjetnik Savić.

Frane još čeka kakvu-takvu pravnu zadovoljštinu. Država je obiteljima poginulih isplatila 15 milijuna kuna odštete. Vještačenja o uzroku požara bilo je nekoliko, a obitelji stradalih ne slažu se ni s jednim. Smatraju kako se prava istina i dalje skriva.

"Kad je došla vatra, onda nogavica mi je praktički kao nestala. Sve do mudanata. Šake su same od sebe se izdeformirale. Jedan prst gori.... Onda je i mene uhvatila panika", dio je Franine izjave u arhivskim snimkama nakon tragedije.

A hoće li za Franu Lučića biti pravde nakon više od 11 godina od strašne tragedije, reći će pravomoćna presuda.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!