Ostani doma
Novosti / Crna kronika

ZA RTL DIREKT

Cvrtila: 'Ako se Dolački zaista odlučio na bijeg, nadam se da nije nekakva druga situacija'

Dolački je bio svjestan da je definitivno pred političkom smjenom, smatra Cvrtila

Gost RTL Direkta bio je detektiv i bivši načelnik krim policije, a danas konzultant za poslovnu i javnu sigurnost Željko Cvrtila

S obzirom na slučaj Željka Dolačkog, kako to da policija ovako olako dozvoli da osuđenik pobjegne, nije ovo prvi takav slučaj gdje optuženik ne dođe na izricanje presude i onda ako je proglašen krivim pobjegne?

Nažalost, takav je zakon i tu je ključ problema. Nije da policija nešto dozvoli ili pravosuđe ne dozvoli. Naprosto prije presude nema zakonskih okvira da bi policija išla nadzirati, kontrolirati, provoditi, uhićivati osobu za koju se možda pretpostavlja da će biti osuđena u momentu kad se ta presuda još ne zna. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ne bi li ga mogli diskretno pratiti, preventivno? 

Ne. Nema zakonskih okvira za to u takvim situacijama. U nekim drugim drugim situacijama se to radi, nadzire - provode se prikrivene mjere nadzora - jasno, uz dozvolu suda. Isto tako sada kada je raspisana tjeralica, policija može poduzimati ciljano traganje za sada već vjerojatno odbjeglom osobom, a to uključuje i nadzor kuće, boravka, njegovih komunikacijskih sredstava te pojačani nadzor nad graničnim prijelazima i sve ostalo.

Ali do trenutka raspisivanja tjeralice on je mogao granicu prijeći potpuno legalno?

Da, ali ne znači da je ne može i sada prijeći na legalnim prijelazima - naprosto u nedostatku kontrole policijskih službenika slijed nekakve gužve - ne kontrolira se baš svako vozilo uvijek pa može i tako prijeći, može doći i do izmjene identiteta, izgleda, krivotvorenja dokumentacije, a nisu isključen ni ilegalni prijelazi.

Vi ste poznavali gospodina Dolačkog, jesu li vam se karijere negdje srele? 

Znali smo se, radili smo nešto različitije poslove.

Je li taj mit o tome da je on vrhunski detektiv bio napuhan pa se sad rasprsnuo ili je doista imao neke rezultate?

Teško mi je sad procjenjivati, imao je određenih rezultata u to vrijeme, dosta je bio agilan, u muvingu, na sve očevide je dolazio, na sve događaje iz njegova repertoara.

I kako se to onda čovjek preokrene, može ga prebaciti? 

Može se prebaciti, rijetko se to događa, pogotovo u ljudi koji su dugo u sustavu, koji znaju jako dobro što je to crta - gdje se ne smije prijeći. Međutim, ako je to tako kao što je u presudi, ako je on tu crtu ipak prešao - ja bih to pripisao jednom truležu od sustava koji se sve više zapravo pretvara u trulež - a to su kadrovska i politilčka kadroviranja. On je bio svjestan da je definitivno pred političkom smjenom. Usko je surađivao s bivšom političkom opcijom - radio u zasebnim grupacijama još kad je Ostojić bio ravnatelj policije i Ostojić ga je bio i vratio iz Siska gdje je bio dislociran nakon nekih prvih problema u karijeri. Naprosto je vidio da tu nema kruha i mnogi policajci zapravo su jako razočarani i ne provode zakon onako kako bi ga s guštom provodili da se te turbulencije i te smjene svakih četiri godine pa čak i češće ne događa čak i vrhunskim stručnjacima da ih se baca nazad na početak karijere.

S obzirom na to da je kako god vješt policajac, ipak koliko je on što se tiče bijega u prednosti pred policijom koja ga sad traži? 

Ako se zaista odlučio na bijeg i ako je to zaista tako - nadam se da nije nekakva druga situacija, koja možda može biti i gora - da je nije u tom smjeru poduzeo - poznaje on sustav, ljude i kako sve funkcionira i naravno da mu to olakšava stvari.

Na što ste aludirali? 

Ne bih tu sada dalje išao u tom smjeru, pričekajmo što će biti.

Zanimljivo je u ovom slučaju da policija nije našla ni to zlato i tih 380.000 eura koje je navodno opljačkao iz svog sefa, a nije pronađena ni ta famozna pila kojom je navodno opljačkao sef? Znači li to da je taj slučaj policijski doista na tankim nogama? 

Nije nužno za dokazivanje da pronađete ukradene stvari, imate neke druge načine dokazivanja koji su - po meni ovo što sad sud govori je dosta čvrsto, nije tu samo pila, nego su tu i određene čestice metala koje su pronađene u njegovu posjedu gdje se kemijskim vještačenjem utvrdilo da su istovjetne kemijskom sastavu metala s kase i onda je upitno kako se to našlo kod njega.

 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!