Ostani doma
Novosti / Crna kronika

Slučaj 'Daruvarac'

Evo zašto je to moguće! Osuđeni nasilnik izlazi na slobodu, a nisu određene ni mjere opreza

Istražili smo - je li se izlazak na slobodu nasilnika mogao ipak nekako spriječiti, ali i što na sve kaže ministar pravosuđa

Je li Darku Kovačeviću trebala i mogla biti izrečena mjera opreza kao što traže njegovi sugrađani? Zakon je jasan, a po njemu je sud i postupio. 

Izudarao je djevojku do krvi. Osuđen je na pet godina zatvora nepravomoćno. Ali, već sutra ide na slobodu. I nema mjera opreza. Kako je to moguće?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Nije bilo nikakve pravne osnove za određivanje mjera opreza. Mislim da je tu bitno pojasniti da mjere opreza zamijenjuju istražni zatvor, a budući da je istražni zatvor maksimalan rok istražnog zatvora istekao, tada nema nikakve osnove za određivanje mjera opreza", pojasnila je odvjetnica Darka Kovačevića, Magdalena Bokanović.

Je li ipak moglo biti drukčije - pitali smo bivšu tužiteljicu, danas odvjetnicu.

"U ovom konkretnom slučaju, zakon je vrlo jasan. Dakle, ako je istekao maksimalan obligatorni istražni zatvor, u tom slučaju ne postoji niti osnova za izricanje mjera opreza - zato je odluka suda u Zadru u cjelosti na zakonu utemeljena", kazala je odvjetnica Dubravka Krklec.

Naime, sudsko vijeće moglo je Kovačeviću izreći mjere opreza, ali njih bi vjerojatno srušio viši sud. Ono što je nejasno u cijeloj ovoj priči zašto sve nije završeno u roku šest mjeseci!

"Naravno da bi se u tom roku to trebalo završiti. Ja vam to govorim iz vlastitog  iskustva, zastupajući optužbe kao zamjenik općinskog državnog odvjetnika 14 godina, radeći na toj strani, sad na odvjetničkoj, doista se ne pamti slučaj da pritvorski predmet koji je ove kvalifikacije kao što se ovdje stavlja na teret, da ne bi bio završen u tom roku - od 6 mjeseci", istaknula je Krklec.   

Pravosuđe mora biti neovisno, poručuje premijer Andrej Plenković, ali ipak dodaje:

"Ne znam na temelju čega su odbili mjere. To mi je moram priznat kao i većini hrvatskih građana jako teško razumjeti, jako teško razumjeti. I zato sam rekao da moramo voditi računa o tim prazninama." 

Toga je svjestan i ministar pravosuđa. 

"Nedvojbeno je da imamo problem u ovakvim predmetima i mi smo u fazi izmjena zakona o kaznenom postupku i radna skupina na tome radi i vjerujem da ćemo vrlo brzo iznaći rješenje", kazao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

A to bi onda trebala biti garancija da se ovakvi slučajevi više neće ponavljati.

"I treba zapravo društvo imati mehanizme da se u tom nekakvom vremenskom prostoru osigura zapravo i spriječi opasnost od ponavljanja počinjenja kaznenog djela, bijega onog tko je to počinio. Treba imati učinkovite mehanizme, naša radna skupina na tome radi i mi ćemo brzo izaći sa rješenjem", zaključuje Bošnjaković. 

Jer, do pravomoćne presude - Daruvarac je na slobodi, a ima i dvojno državljanstvo.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!