Novosti / Crna kronika

Novosti u aferi SMS

Doznajemo! Zdravko Mamić ispitan u aferi SMS, glavni osumnjičenik Varga uskoro bi mogao na slobodu

Za osam dana znat će se hoće li Varga i Blaž Curić izaći iz pritvora

RTL doznaje da je osuđeni nogometni moćnik Zdravko Mamić ispitan u Bosni i Hercegovini oko tog slučaja. Time je ujedno dovršeno ispitivanje svjedoka u slučaju bivšeg MUP-ovog informatičara Franje Varge pritvorenog zbog lažiranja SMS prepiske dužnosnika. Za osam dana znat će se i hoće li Varga i Blaž Curić na slobodu.

U tajnosti i bez odvjetnika Zdravko Mamić ispitan je 1. veljače u Bosni i Hercegovini. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Zdravko Mamića ispitan je putem međunarodne pravne pomoći u Županijskom državnom tužiteljstvu u Mostaru kao svjedok. O sadržaju vam ne mogu govoriti", kazao je odvjetnik Zdravka Mamića, Zdravko Rajić.

O odnosu s Vargom Mamić je novinarima već javno govorio. Između ostalog i da ga je upoznao u Osijeku kad mu je ponudio pomoć oko rješenja problema svastike na Poljudu.

"Onda mi je on rekao: Ali ja imam za tebe nešto važnije. Što imaš za mene važnije? Kaže, kako se radi pritisak na suce i kako se tebi montira suđenje. Daj mi to, zašto ne. Varga je ubrzo počeo tražiti pomoć. Rekao je da ima troje djece, da mu je kuća pod ovrhom, da mu treba novac i da je bolestan", pojasnio je Zdravko Mamić u prosincu prošle godine.  

Početkom ove godine Mamić je otkrio kako je Vargi u nekoliko navrata isplatio veću količinu novca. 

"Ja sam ukupno Vargi, do njegovog uihićenja, isporučio što u novcu, što u nekim stvarima, skoro 200 tisuća eura, negdje i do milijun i pol kuna", kazao je Mamić u istom iskazu.  

Svoja saznanja  tužiteljima je dao i Ivica Todorić. Lažne SMS poruke premijera Plenkovića i Martine Dalić dobio je, tvrdio je, poštom. Predao ih je odvjetnicima, a oni DORH-u. Danas o tome, poručuje, ne želi pred kamerama. Sve je, dodaje, napisao na blogu krajem siječnja.  

"Istu sam po anonimnom primitku arhivirao i tek kada sam uvidio neopisivi kriminal, u tada javno objavljenim mailovima, sam posumnjao. Kada su bili spremni napraviti sve ono, možda su i SMS-ovi istiniti. Tek tada sam predao dokumentaciju", pojasnio je Ivica Todorić.

Uhićenje Franje Varge prije pet mjeseci otvorilo je pandorinu kutiju. Osim Mamića i Todorića, ubrzo je otkriveno kako je Varga svoje usluge nudio mnogim političarima, tako i tadašnjem savjetniku predsjednice Vladi Galiću. Govoreći o toj temi, Galić je kratko poručio kako ništa ne skriva te da o toj temi neće govoriti.

A zbog njega je u USKOK-u svoj iskaz dao i Tomislav Karamarko. "Varga me tražio da se upozna sa mnom. Rekao je da ima informacije o krađi izbora 2015. godine, naravno, to mene interesira kao što bi i USKOK to trebalo u konačnici  interesirati", kazao je Karamarko 18. prosinca 2018. godine. 

A ono što na kraju sve zanima je odgovor na pitanje kako je vozač ministra Tolušića i kum Milijana Brkića znao da se sprema Vargino uhićenje? Blaž Curić nazvao ga je prije i kazao da uništi sve dokaze. 

"Bože moj, postoje institucije u ovoj državi. Nek one rade, a vidjet ćemo o čemu se radi", komentirao je Milijan Brkić u rujnu 2018. godine.

Institucije rade, ali odgovora još nema. Tko je odao tajnu Tolušićevom vozaču da se sprema uhićenje Franje Varge! Pretrage računala još traju. 

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!