Ostani doma
Novosti / Crna kronika

Incident na otkrivanju spomenika

Zbog uzvika 'Tuđman je zločinac!' ratni veteran dobio 15 dana zatvora i zabranu približavanja spomeniku

Zbog uzvika 'Tuđman je zločinac!' ratni veteran dobio 15 dana zatvora i zabranu približavanja spomeniku
Pixell

Zoran Erceg kažnjen je zbog verbalnog delikta

Dobio zabranu prilaska Tuđmanu pa odmah otišao tamo, dočekala ga policija

Prekršajni sud je Zorana Ercega, splitskog ratnog veterana, proglasio krivim zbog uzvikivanja da je Franjo Tuđman je ratni zločinac, tijekom ceremonije otkrivanja spomenika Tuđmanu u Zagrebu. Kažnjen je s 15 dana zatvora te jednogodišnjom zabranom približavanja spomeniku. 

"Kažnjen je radi verbalnog delikta jer vlast smatra da je rekao nešto što nije trebao reći", kazala je njegova odvjetnica po izlasku iz Prekršajnog suda u Novom Zagrebu. 

"Desničari vole reći da je Tuđmanu suđeno u Hrvatskoj. Meni je sad presuđeno po zakonu iz 1976. po članku 6. - da će se kazniti onaj koji nanosi štetu djeci i invalidima. Zanimljivo je hrvatskim desničarima reći - ako je meni sada suđeno po Titovom zakonu, što je onda Tuđman stvorio?" rekao je Erceg dodavši da "nije ovo prvi put da mu država Hrvatska pakira". 

Unatoč svemu Erceg je odlučan i spreman na nove posljedice: "Nema te represije i nema te kazne s kojom će me odvratiti da ponovno na javnom mjestu izjavim: "Franjo Tuđman je ratni zločinac! I dalje ću misliti, prozivati i djelovati kao i do sada".

Podsjetimo, Erceg je uzvikivao "Tuđman je ratni zločinac" tijekom ceremonije otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku u Zagrebu na kojoj je bio i državni vrh, za što su ga neki od prisutnih građana odmah napali. 

"Plenkoviću, kako te nije sram dizati spomenik ovome zločincu? Sram vas bilo! Upropastio je Hrvatsku, predao je Bosansku Posavinu. Njemu dižete spomenik? Tuđman je ratni zločinac!", uzviknuo je Erceg, a onda je došlo do naguravanja u kojem ga je jedan muškarac udario. 

Kuća ljudskih prava i Documenta smatraju također da su Ercegu povrijeđena ljudska prava. Ocijenili su kako je policija propustila zaštititi osobnu sigurnost i fizički integritet Zorana Ercega i sankcionirati nasilje kada je Erceg od drugih građana zadobio udarce te zahtijevaju provođenje unutarnje kontrole nad policijskim postupanjem.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!