Ostani doma
Novosti / Crna kronika

Zoran Erceg

Dobio zabranu prilaska Tuđmanu pa odmah otišao tamo, dočekala ga policija: 'Ići ćete u zatvor!'

Dobio zabranu prilaska Tuđmanu pa odmah otišao tamo, dočekala ga policija: 'Ići ćete u zatvor!'
Davorin Višnjić/PIXSELL

Erceg je odmah prekršio kaznu koju mu je izrekao sud

Dobio zabranu prilaska Tuđmanu pa odmah otišao tamo, dočekala ga policija

Ratni veteran Zoran Erceg kojemu je Prekršajni sud u Zagrebu izrekao kaznu od 15 dana zatvora te zabranu približavanja spomeniku Franji Tuđmanu jer je vikao da je Tuđman zločinac, odmah se po izricanju presude uputio upravo prema spomeniku prvom hrvatskom predsjedniku na Vukovarskoj ulici. 

S obzirom da je dolazak najavio, tamo su ga dočekali policajci koji su ga htjeli legitimirati. 

"Trebate se sramiti da štitite ovog ratnog zločinca", rekao je Erceg.

"Pazite što govorite", rekao mu je jedan policajac.

Erceg je kazao kako mu ne može dati osobnu iskaznicu. Policajac je tvrdio kako ga želi legitimirati jer ima zabranu prilaska spomeniku. 

"Onda ćete ići u postaju da napišem prijavu", kazao je policajac koji je Ercegu prije toga poručio kako će opet ići u zatvor. 

 

Gong o presudi Ercegu: 'Prekršeno pravo na slobodu izražavanja'

Nakon presude aktivistu Zoranu Ercegu za narušavanja javnoga reda i mira na otkrivanju spomenika Franji Tuđmanu, udruga Gong u srijedu je iskazala iznimnu zabrinutost stanjem u hrvatskom pravosuđu koje krši Ustavom zajamčeno pravo na slobodu izražavanja.

Iz slučaja Erceg može se zaključiti da je hrvatskom pravosuđu bitniji dignitet spomenika, nego pravo na slobodnu riječ, ističe Gong u priopćenju. 

Erceg je na zagrebačkom Prekršajnom sudu uvjetno osuđen na 15 dana zatvora zbog incidenta koji se dogodio 10. prosinca prošle godine, na svečanom otvorenju Tuđmanova spomenika u Zagrebu, kada Erceg je uzviknuo da je prvi hrvatski predsjednik "upropastio Hrvatsku", te da je "ratni zločinac".

Gongu je posebno sporno što sudac, prema medijskim izvještajima, uopće nije pročitao obrazloženje takve presude, nego je optuženiku poručeno da će presudu dobiti poštom.

Hrvatskom sudstvu očito ništa ne znači članak 38. Ustava koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli, ističe Gong.

Presudu Ercegu smatraju nastavkom skandaloznih napada na slobodu govora, nakon niza dvojbenih sudskih presuda protiv novinara, satiričara i aktivista, kojima se dovode u pitanje Ustavom zajamčene slobode.

U trenutku kad svjedočimo jačanju povijesnog revizionizma, relativiziranju ustaških simbola i nedopustivim napadima na slobodu medija, nužno je ustati protiv kršenja Ercegova prava na slobodu izražavanja i zahtijevati od hrvatskog pravosuđa da se prestane igrati Ustavom, poručuju iz Gonga.

Na presudu Ercegu reagirali su i Kuća ljudskih prava Zagreb, Documenta - centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mirovne studije i Građanski odbor za ljudska prava uz ocjenu da je "hrvatsko pravosuđe propustilo zaštiti njegovo pravo na slobodu izražavanja i pravo na slobodu okupljanja".

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!