Novosti / Crna kronika

ODREĐEN MU PRITVOR

Koliku najvišu kaznu može dobiti otac koji je bacao djecu s balkona? '50 godina zatvora!'

Koliku najvišu kaznu može dobiti otac koji je bacao djecu s balkona? '50 godina zatvora!'
Dino Stanin/PIXSELL

Ocu koji je na Pagu s balkona kuće bacio četvero djece danas je sud odredio jednomjesečni istražni zatvor

Otac koji je bacio četvero djece s balkona na Pagu može maksimalno dobiti 50 godina zatvora.

"Propisana kazna zatvora za djelo teškog ubojstva je 40 godina. Kada su takva djela počinjena u stjecaju postoji mogućnost da se odredi kazna od 50 godina zatvora. To je najveća kazna koju naš kazneni zakon propisuje", rekao je danas glasnogovorik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"To su situacije kada se odredi više kazni dugotrajnog zakona. S obzira da kod nas ne postoji mogućnost zbrajanja više kazni nego se mora odrediti jedinstvena kazna koja ne smije biti zbroj svih kazni koje su okrivljeniku određene, u toj bi se situaciji, eventualno, mogla izreći kazna od 50 godina zatvora", objasnio je Visković. 

VEZANE VIJESTI

U članku 51. Kaznenog zakona koji govori o stjecaju kaznenih djela stoji da "ako počinitelj jednom ili više radnji počini više kaznenih djela za koja mu se istodobno sudi, sud će mu za svako kazneno djelo utvrditi kaznu, a zatim će ga osuditi na jedinstvenu kaznu". 

Određen mu jednomjesečni istražni zatvor

Nadalje se navodi da se jedinstvena kazna sastoji u povišenju najviše pojedinačne kazne, ali ne smije biti zbir pojedinačnih kazni, niti premašiti najveću mjeru kazne kazne dugotrajnog zakona.

"Ako su za dva ili više kaznenih djela utvrđene pojedinačne kazne dugotrajnog zatvora čiji zbroj prelazi pedeset godina, sud može izreći jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od pedeset godina", stoji u 3. stavku 51. članka Kaznenog zakona. 

Podsjetimo, ocu koji je na Pagu s balkona kuće bacio četvero djece danas je sud odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog zbog utjecaja na svjedoke, opasnosti od ponavljanja djela i zbog naročito teških okolnosti.  

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!