Ostani doma
Novosti / Crna kronika

GOSTOVALA U rtl-U DANAS

Murganić otkrila detalje slučaja s Paga: 'Majka nema kompetencije da preuzme brigu za dijete'

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić gostovala je u RTL-u Danas

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić u RTL-u Danas govorila je o slučaju oca s Paga koji je s balkona pobacao svoju djecu i uočenim propustima u radu Centra za socijalnu skrb.

Ministrica obitelji Nada Murganić predložila je smjenu ravnateljice zadarskog Centra za socijalnu skrb. O kojim se propustima točno radi. Zašto ste donijeli takvu odluku?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Brzo smo reagirali, odmah smo otišli u Zadar u Centar za socijalnu skrb. Ja, ali i dvije inspekcije. Jedna koja vrši upravni nadzor, a ona je u nadležnosti našeg Ministarstva i sktučni nadzor koji provodi Komora, taj nadzor još nije završio. No, upravni nadzor je već dao naznake i smjernice u kojem smjeru bi trebali ići njihovi zaključci. 

O čemu se konkretno radi?

Radi se o teškom propustu u organizaciji rada i u radu koji je u nadležnosti ravnateljice Centra za socijalnu skrb i u tom pravcu sam izvijestila Upravno vijeće u Zadru koje će preispitati njezinu odgovornost.

VEZANE VIJESTI

O kojem se propustu radi? Jesu li djeca već zbog zanemarivanja trebala biti oduzeta roditeljima?

Taj dio nadzora će biti gotovo sljedeći tjedan. No, svima je jasno da se u obitelji predugo vodio nadzor. Vodio se nadzor nad izvršenjem roditeljske skrbi starijeg djeteta i tu su bili jako loši rezultati jer je dijete moralo napustiti obitelj. Već samo to je bilo suspektno i upozorenje da treba vršiti gotovo svakodnevnu kontrolu uvjeta života, omogućavanja dobrog i pravilnog razvoja i rasta četvero male djece, koja su i boležljiva i imaju određene teškoće u razvoju. Svakako da se je tu iz mnogo čega vidjelo da Centar za socijalnu skrb nije redovno pratio taj rast i razvoj, odnosno uvjete života u obitelji i da nije davao na vrijeme preporuke da se pomogne obitelj, odnosno da se u prvom redu pomogne djeci. 

Što kad djeca izađu iz bolnice, kod koga će ići?

Mi smo spremni da se djeca smjeste svi zajedno u udomiteljsku obitelj, ovisno kako će koja izlaziti iz bolnice. Sada im treba dobra njega i dobra skrb i ne samo fizički oporavak od bolesti, nego i psihološka i psihijatrijska pomoć. 

Razgovarali ste jučer s majkom, što vam je rekla?

Majka uglavnom ne zna zašto se to dogodilo. Nije previše niti kritična prema toj situaciji. Po njezinom, dosad je bilo sve u redu. Ne mogu reći, majka sigurno ima topli odnos s djecom kao i svaka majka, ali ona nema kompetencije da, pogotovo sada u ovako teškoj i traumatiziranoj, situaciji preuzme njegu i brigu o djetetu. A o tome, hoće li ona i dalje imati skrb i roditeljsko pravo nad svojom djecom, o tome ne odlučuje centar, nego daje procjene, a zajedno sa svim drugim stručnjacima će odlučiti sud. 

S obzirom na sve slučajeve koji su se zaredali proteklih mjeseci, osjećate li odgovornost zbog svega toga?

Izuzetno se osjećam odgovornom. Sve što radim, i kako sam postupila u ovom slučaju, mislim da se zaista ponašam odgovorno. I u vremenu od kada sam preuzela Ministarstvo činim sve da se Ministarstvo osnaži.

Što je s političkom odgovornošću. Zašto premijeru Plenkoviću ne ponudite ostavku?

Političku odgovornost svi redom traže. To je vrlo često, ne samo prema meni nego i prema drugim ministrima, i to je dio politike. Ova velika kritičnost od svih koji su govorili o političkoj odgovornosti, nisu bili toliko kritični kada su oni sudjelovali u dužnostima i to baš u ovom Ministarstvu. 

No, vi ste sada ministrica, preuzeli ste odgovornost. Kada govorimo o slučaju od prije godinu dana gdje je majka u Puli zadavila vlastito dijete, vi ste rekli da će biti sankcija, a ono što se dogodilo je da je jedna od zaposlenica samoinicijativno dala otkaz, a ove ostale dobile ukor, najblažu moguću kaznu i dalje rade, a ravnateljica je ista osoba. Koju poruku time šaljete?

Sustav je zaista devastiran. Mi nemamo socijalnih radnika. Ovi koji rade propuste dobili su određene kazne, kontrolira ih se dalje u radu. Centar za socijalnu skrb u Puli je često pod paskom stručnih službi Ministarstva, ali ne možemo reći da nismo odgovorni. Način na koji smo postupili i tada i sada je izuzetno odgovoran. 

Ne razmišljate kakva je konkretna poruka poslana u tom slučaju s obzirom da je ista ravnateljica, a iste su i djelatnice. Ukor je od četiri mjere najblaža?

Tu mjeru je predložilo Povjerenstvo Komore i mi smo ju prihvatili jer u tom dijelu nismo nadležni, a sve ostale odgovornosti preuzimamo i nadalje mi. 

Rekli ste da ćete tražiti smjenu ravnateljice iz Zadra. Što se time riješava?

Utvrđeni su teški propusti u radu.

No, odlazak ravnateljice neće popraviti stvar. U sustavu je očito problem?

Sustav se mijenja na način da se upozorava na greške.

Pa ministrica treba ne samo upozoravati , nego nešto i poduzeti?

Ovo su konkretne mjere.

Koje?

Smjena ravnateljice, a kada se utvrdi odgovornost ostalih stručnih radnika, prema stupnju odgovornosti će se poduzeti i odgovornost prema njima. Zadatak ministrice je da kroz politike i zakone, mjere, kadrovsku politiku i financijska sredstva ojača sustav. Treba imati sve ovo o čemu sam govorila da bi sustav mogao funkcionirati. 

Premijeru ne mislite ponuditi ostavku?

Mislim da ne možemo po jednom zaista tragičnom i drastičnom primjeru. Radi se o tome da sigurno postoji mnogo naših akcija i skrbi prema korisnicima, o radu socijalnih radnika koji rade izuzetno težak i nezahvalan posao, koji su uvijek krivi i kada nisu krivi, da to ostaje u sjeni. Po ovakvim situacijama ne možemo okriviti cijeli sustav. Političari će sigurno razgovarati o političkoj odgovornosti, ali i oni imaju odgovornost, jer taj sustav nije počeo sa mojim dolaskom. Moja odgovornost je u mojem predanom radu. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!