Novosti / Crna kronika

Zaboravljeni slučaj

Misterij u Hrvatskoj: Pod okriljem noći iskopali grob i ukrali tijelo tek sahranjenog novorođenčeta

Misterij u Hrvatskoj: Pod okriljem noći iskopali grob i ukrali tijelo tek sahranjenog novorođenčeta
Pixsell

Obavljeno je više od 180 obavijesnih razgovora, provjereno preko 125 alibija. Sumnjalo se i na sotoniste

Stupci crnih kronika se, nažalost, svakodnevno pune raznim slučajevima. Iznova i iznova se događaju ružne stvari poput pedofilije, ubojstava, čedomorstava, silovanja… Novi slučajevi, još stravičniji, sa što više mučnih detalja od kojih se ljudima ledi krv u žilama, 'potiskuju' one prethodne koji polako padaju u zaborav barem što se tiče interesa javnosti. Jer žrtve i njihovi bližnji nikada neće zaboraviti kakav su pakao preživjeli. Ili nisu.

Postoji jedan misteriozan slučaj koji se dogodio prije čak 18 godina, a koji je javnosti malo, ili gotovo nikako, poznat. Ali ga se zato obitelj kojoj se dogodio, itekako sjeća. Tim više što je ostao neriješen, a sve je izvjesnije da će tako i ostati.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Te, sada već davne, 2001. godine dogodilo se nešto što je sablaznilo stanovnike malog mjesta Gornja Rijeka na području Koprivničko-križevačke županije. To je slučaj koji mještane nije samo šokirao već je unio i strah u to malo mjesto. To je 'zaboravljeni slučaj' o kojem javnost malo zna, ali ga mještani itekako pamte. To je prvi i jedini takav slučaj koji se dogodio u Hrvatskoj, a šokirao je čak i najiskusnije kriminaliste i policajce.

Naime, kobne noći između 11. i 12. ožujka 2001.g. na mjesnom groblju u mjestu Gornja Rijeka, monstrumi su otkopali grob i iz lijesa ukrali novorođenče koje je samo nekoliko dana ranije ondje bilo pokopano.

Nesretna je djevojčica rođena u veljači iste godine, ali je zbog bolesti preminula. Šok koji su roditelji doživjeli kada su posjetili posljednje počivalište svog anđela, a zatekli otvoren lijes bez tjelešca, ne može se opisati riječima.

O slučaju je odmah obaviještena i policija, a priča je ubrzo došla do svih stanovnika tog, inače mirnog, mjesta.

Policijska istraga je bila usmjerena i prema sotonistima

Kružile su raznorazne priče. Sumnjalo se i na trgovinu ljudskim organima, ali je ta mogućnost ubrzo službeno odbačena od strane policije s obzirom da je dijete već neko vrijeme bilo mrtvo i kao takvi, organi nisu u funkciji.

Međutim, ono u što su mještani gotovo pa uvjereni je to da misle kako je nesretno dijete iz groba iskopano u svrhu crne magije. Ali, u nastojanjima da riješi slučaj i pomakne istragu koja je tapkala u mjestu, ni policija tu mogućnost nije 'odbacila'.

"U to se vrijeme dosta pričalo o sotonizmu i crnoj magiji. Čak smo imali i neka saznanja o obredima crnih misa koje su se provodile ne samo na području naše Policijske uprave već i susjednih. Nismo htjeli da nam promakne niti jedan trag, niti jedna mogućnost ako je moglo pomoći pri rješavanju slučaja", kazao mi je prije nekoliko godina tadašnji načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke.

Koliko god bilo skeptika oko takvih stvari, činjenica je da je tada u tim krajevima štovanje sotone i održavanje crnih misa bilo svojevrsni trend kojem su se posebno priklanjale mlade osobe koje su upućeniji i iskusniji vrbovali, a procesi inicijacije znali su biti itekako zastrašujući.

Tako su u obzir tijekom kriminalističke obrade uzimane i osobe za koje su postojala saznanja da se bave kvazireligijskim pokretom.

Policajci su temeljito radili na slučaju i provedeno je opsežno kriminalističko istraživanje. Obavljeno je, naime, više od 180 obavijesnih razgovora, provjereno je preko 125 alibija. Nad 42 osobe su provedena cjelovita kriminalistička istraživanja, a izvršeno je nekoliko desetaka poligrafskih testiranja. Nadalje, obavljeno je i desetak pretraga stambenih objekata i drugih prostora. Izvršeno je preko stotinu DKT i DNA vještačenja. DKT odnosno daktiloskopija je jedna od najsigurnijih i najraširenijih metoda utvrđivanja identiteta osoba, na temelju papilarnih linija na prstima, dlanovima i tabanima osoba. 

Nažalost, sva spomenuta kriminalistička istraživanja nisu rezultirala pronalaskom nestalog tijela novorođenčeta, kao niti počinitelja.

Službeno zakonski gledano, za ovaj slučaj, koji je kvalificiran kao povreda mira pokojnika, nastupila je zastara kaznenog progona. Naime, zastara pokretanja kaznenog postupka za kazneno djelo je dvije godine za kazneno djelo s propisanom kaznom zatvora do jedne godine ili samo s novčanom kaznom, a prema tadašnjem kaznenom zakonu za takvo kazneno djelo bila je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine.

No, zastara u sjećanjima roditelja i mještana neće nikada nastupiti. I dalje će, kao i svih ovih godina, posjećivati prazan grob na kojem je maleni bijeli križ u sjećanje na malenog anđela za kojeg nikada neće dobiti odgovore.

Najgledaniji video

Category: 825 - 830

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!