Novosti / Crna kronika

POMORSKA NESREĆA

Suđenja puna obrata, Horvatinčić čeka treću presudu: Je li kriv za smrt dvoje Talijana?

Suđenja puna obrata, Horvatinčić čeka treću presudu: Je li kriv za smrt dvoje Talijana?
Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Treća presuda Horvatinčiću za pomorsku nesreću u kojoj je poginuo talijanski bračni par bit će izrečena u srijedu

Treća presuda poduzetniku Tomi Horvatinčiću za pomorsku nesreću u kojoj je poginuo bračni par talijanskih nautičara bit će izrečena u srijedu.

Dok Horvatinčićev odvjetnik tvrdi da nije kriv za njihovu smrt, sin poginulog bračnog para odlučno traži istinu. Suđenje koje traje sedam punih godina, bilo je puno obrata.

Uoči izricanja treće presude Tomislavu Horvatinčiću za pomorsku nesreću u kojoj je 2011. poginuo talijanski bračni par, njihov se sin nada konačnom kraju suđenja. "Očekujem da će istina napokon izaći na vidjelo. Svi znaju da se nešto dogodilo. I da je on pokušao lagati sudu godinama", rekao je sin poginulih Talijan Federico Salpietro

Obrana: Treba ga osloboditi

Horvatinčićev odvjetnik kaže da u ovom suđenju nije bilo ništa novoga pa očekuje istu presudu kao prošli put. "Za nas kao obranu je savršeno jasno da zbog neubrojivosti optuženika, njega treba osloboditi", kazao je odvjetnik Tomislava Horvatinčića, Veljko Miljević

Podsjetimo, za nesreću u kojoj je njegov gliser prepolovio jedrilicu i usmrtio bračni par najprije je 2015. godine Horvatinčić dobio uvjetnu kaznu zatvora godinu i osam mjeseci. U sedam godina suđenja, iskazi su se ponekad mijenjali.

"On je u zapisniku koji je u spisima naveo da je vidio da su mu otkazale komante i da je mahao da se oni maknu", rekao je u studenom 2018. godine Boris Seljanovski, bivši istražitelj Lučke kapetanije Šibenik, dok je Horvatinčić kazao da se toga ne sjeća.

2017. oslobođen zbog sinkope 

A onda je 2017. sutkinja Maja Šupe Horvatinčića oslobodila krivnje zbog sinkope. Nakon oslobađajuće presude, Državno odvjetništvo je tražilo novo suđenje. Ipak, njegov odvjetnik kaže da nikada nisu negirali moguću krivnju - ali za ugrozu života, ne i smrt.

"Mislim da sud ima elemente da vrlo jasno razgraniči delikt ugrožavanja od delikta povrede", kazao je Miljević.  I dok Horvatinčićeva obrana tvrdi da su dijelom novčano obeštetili djecu Salpietrovih, oni sami o tome ne žele govoriti. Horvatinčić je optužio medije da ga sotoniziraju i zbog njih nema dobar odnos s obitelji poginulog.

"Mislim da ne živi u realnosti. Mislim da je tako nešto reći vrlo arogantno. Uvijek smo govorili da može razgovarati s našim odvjetnikom", rekao je Salpietro. Dodao je i da vjerojatno na  sud u srijedu vjerojatno neće doći jer mu je sve još prebolno.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!