Ostani doma
Novosti / Crna kronika

Krak afere SMS

Podignuta kaznena prijava protiv Milijana i Joze Brkića, Franje Varge i Blaža Curića

Sumnja se da su Milijan Brkić i njegov brat, Blaž Curić i Franjo Varga počinili kaznena djela protiv računalnih sustava

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, SSKOK Osijek dovršili su kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana - Milijanom i Jozom Brkićem, Franjom Vargom, Blažom Curićem te su u ponedjeljak u prijepodnevnim satima Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku, podnijeli kaznenu prijavu zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka na štetu više osoba.

VEZANE VIJESTI

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

 Osnovano se sumnja da je jedan od osumnjičenih u dužem vremenskom periodu, na poticaj i uz pomaganje ostalih osumnjičenih, počinio više kaznenih djela neovlaštenog presretanja računalnih podataka kao i zlouporabu naprava te na taj način neovlašteno pristupao sadržajima korisničkih računa oštećenih osoba da bi potom te sadržaje učinio dostupnima drugim osumnjičenima.
 
Osnovanost sumnje u ova kaznena djela, koja se progone po službenoj dužnosti, proistječe iz dokaznih radnji pretraga pokretnih stvari koje su provedene temeljem naloga Županijskog suda u Osijeku, a koje su obavljene u sklopu višemjesečnog kriminalističkog istraživanja koje je ranije provedeno u koordinaciji sa USKOK-om.

RTL ekskluzivno otkrio: Brkića se tereti za presretanje mailova bivše supruge

Kako je RTL DANAS u subotu prvi ekskluzivno izvijestio Milijan Brkić našao se popisu osumnjičenih osoba zbog predmeta Franje Varge, bivšeg informatičara MUP-a koji je prije mjesec dana pušten iz osječkog zatvora. I to zbog sumnji da je  preko Varge presretao računalnu poštu svoje žene Karmen. Na pitanja u policiji, kako doznajemo, nije htio odgovarati bez svog odvjetnika, pa se branio šutnjom. Navodno je samo kazao kako je riječ o konstrukcijama. Spona cijele priče bio je Blaž Curić, bivši vozač ministra Tolušića, ali i kum Milijana Brkića koji poznanstvo s njim nije krio nakon Curićevog uhićenja.  

Uz Milijana Brkića u istom predmetu osumnjičen je i njegov brat Jozo i to također da je presretao računalnu poštu preko Franje Varge za sebi jednu blisku žensku osobu. Niti Milijan Brkić, niti njegov brat pred kamerama nisu htjeli ništa komentirati. 

Odvjetnik Milijana Brkića Ivo Farčić prozvao je u nedjelju policiju zbog curenja informacija po kojima je Brkić u kontekstu afere SMS ispitan u svojstvu osumnjičenika, navodeći da se time njegovom branjeniku u smislu potencijalnog kaznenog postupka narušava pravo na obranu.

"Prema onom što znamo iz medija tu se vodi nekakav postupak koji je na razini policijskog izvida", rekao je Farčić, napominjući da obrana u toj fazi ne može izvršiti uvid u spis, odnosno da će izvršiti uvid u državnoodvjetnički spis nakon što se da iskaz na državnom odvjetništvu.

Danas je pak bivša supruga Milijana Brkića reagirala priopćenjem te demantirala, kako je navela, "neistinite i štetne medijske natpise koje svojim netočnim navodima i optužbama nanose neizmjernu štetu  bivšem suprugu i čitavoj obitelji."

"Ovim obraćanjem, od lažnih navoda i javnog sramoćenja prvenstveno želim sačuvati i zaštititi svoju djecu. 

Svjesna javnog djelovanja i rada bivšeg supruga, nemali broj puta sam svjedočila različitim političkim obračunima, iznošenju konstrukcija i podmetanjima koji su bili usmjereni na bivšeg supruga, no ovog puta su ovakva sramotna djelovanja i konstrukcije prevršile svaku mjeru dostojanstva i ljudskosti.

Ovakvim ponašanjem izravno se nanosi šteta osobnosti, intimi i dostojanstvu moje obitelji, a ponajprije mojoj djeci. Štoviše, iznošenjem laži, nasrtljivim udarima na privatnost i intimu narušena su nam osnovna ustavna i ljudska prava. Iako Milijan Brkić i ja jesmo bivši supružnici, uživamo međusobno poštovanje, potporu i povjerenje te zajednički skrbimo o dobrobiti naše djece. 

Ovim putem Vas osobno, a i kao majka, pozivam da prekinete sve protuzakonite, neljudske i neprofesionalne nasrtaje na mene, našu djecu i našu obitelj", stoji u priopćenju Karmen Brkić koje je medijima uputila putem odvjetnice Ivke Jukić Pavelić.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!