Novosti / Crna kronika

nije vodio ni poslovne knjige

Šef građevinske tvrtke isplatio si 1,2 milijuna kuna, utajio 800 tisuća kuna poreza

Šef građevinske tvrtke isplatio si 1,2 milijuna kuna, utajio 800 tisuća kuna poreza
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Istraga je pokazala i da od početka 2014. do listopada 2017. nije vodio poslovne knjige

Više od 1,2 milijuna kuna si je s računa zadarske građevinske tvrtke bez ikakve osnove isplatio njezin 62-godišnji direktor, a manje obračunatim i neplaćenim porezima državni proračun oštetio je za gotovo 800 tisuća kuna, zbog čega ga je zadarska policija kazneno prijavila za više kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminala.

Policija je u srijedu izvijestila kako je krim istraživanjem utvrdila kako si je 62-godišnjak od početka 2015. do listopada 2017. bez ikakve valjane pravne osnove s računa tvrtke isplatio milijun i 250 tisuća kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Taj novac koristio je za privatne potrebe i u druge svrhe koje nisu povezane s obavljanjem djelatnosti tvrtke, nisu korištena u njezinu poslovanju niti su joj vraćena, pa ga u policiji terete da je za spomenuti iznos oštetio svoju tvrtku.

Istraga je pokazala i da od početka 2014. do listopada 2017. nije vodio poslovne knjige niti podnosio propisana financijska izvješća poreznoj upravi, da bi joj tek naknadno tijekom 2017. dostavio dio financijskih izvješća za navedeno razdoblje u koja je unio neistinite podatke o rezultatima poslovanja društva, sve s ciljem izbjegavanja plaćanja poreza.

Također, izostavio je dostaviti financijska izvješća u kojima je bio dužan iskazati izlazne fakture društva i na iste obračunati i uplatiti PDV.

Na taj je način, tvrde u zadarskoj policiji, po osnovi manje obračunatog i naplaćenog PDV-a i poreza na dobit oštetio državni proračun za ukupno 794.334 kune.

Policija je protiv njega podnijela kaznenu prijavu zbog više gospodarskih kaznenih djela - zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaja poreza ili carine, krivotvorenje službene ili poslovne isprave te povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!