Novosti / Crna kronika

35 GODINA ZATVORA

Ubojici roditelja Tinu Šunjergi Vrhovni sud smanjio kaznu: Ocu i majci pucao u glavu iz osvete

Ubojici roditelja Tinu Šunjergi Vrhovni sud smanjio kaznu: Ocu i majci pucao u glavu iz osvete
Dino Stanin/PIXSELL

Vrhovni sud je kaznu smanjio na 35 godina nakon što je djelomično prihvatio Šunjerginu žalbu

Vrhovni sud smanjio je na 35 godina kaznu Tinu Šunjergi (21) koji je u svibnju 2018. zbog ubojstva svojih roditelja nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

Šunjergi Šunjerga je roditelje usmrtio u ožujku 2017. u Čisti Velikoj, a na prvostupanjskom suđenju pred zadarskim Županijskim sudom je dokazano da je ocu i majci pucao u glavu iz osvete.

Djelomično prihvatili Šunjerginu žalbu

Vrhovni sud je kaznu smanjio na 35 godina nakon što je djelomično prihvatio Šunjerginu žalbu.

VEZANE VIJESTI

"Kod izricanja ove kazne Vrhovni sud je vodio računa u svim olakotnim i otegotnim okolostima te ocijenio da izrečena jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora u prvostupanjskom postupku pretjerano naglašava retributivnu sastavnicu svrhe kažnjavanja. Kazna dugotrajnog zatvora na koju je Vrhovni sud Republike Hrvatske osudio optuženika primjerena je i osobnosti optuženika, specijalnoj prevenciji i njegovoj resocijalizaciji", izvijestio je Vrhovni sud.

Kako je riječ o kazni dugotrajnog zatvora i protiv ove presude je dopuštena žalba, o kojoj će ponovno odlučivati Vrhovni sud kao sud trećeg stupnja.

Uz Šunjergu je na zadarskom Županijskom sudu prošle godine na uvjetnu kaznu od godinu dana zatvora s rokom kušnje od tri godine osuđen i 21-godišnji Ivan Škarić koji Šunjergu nije prijavio iako je znao za zločin. 

Ubio roditelje jer su mu prigovarali zbog loših ocjena i drogiranja

Predsjednica sudskog vijeća za mladež, sutkinja Sandra Radanović u obrazloženju prvostupanjske presude kazala je da se Šunjerga "htio osvetiti roditeljima zbog postupaka koje je doživljavao kao prigovaranje zbog loših ocjena u školi i zbog drogiranja".

"Zabrane je doživljavao kao oduzimanje slobode. Ubojstva je počinio podmuklo. Prvooptuženi  je sjeo iza majke govoreći da mu prijatelj prvi mora izaći iz auta, što mu je majka povjerovala, a on je repetirao pištolj i ubio je. I otac je s  povjerenjem pričao sa sinom ne sumnjajući ništa, a on je gledao oca i ubio ga. Rekao je da nije imao drugog načina zaustaviti  prigovaranja roditelja", obrazložila je sutkinja Radanović.

Istaknula je da je psihijatrijsko vještačenje pokazalo da je Šunjerga prilikom počinjenja djela bio ubrojiv, a sudski postupak dokazao je da je imao izravnu namjeru ubiti roditelje te da je ovdje riječ o ubojstvu motiviranom osvetom okrivljenika.

Kao otegotnu okolnost Šunjergi je uzeto ponašanje i poslije zločina jer je nakon što je ubio roditelje otišao prijatelju na rođendan, zabavljao se i pokušao prikriti tragove.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!