Ostani doma
Novosti / Crna kronika

Tragično jutro uz autocestu

Uhićen vozač kamiona! Pomoćnik načelnika za RTL: 'Ovo je bio jedan od težih očevida u mojoj karijeri'

Kobno skretanje vozača kamiona na odmorište ugasilo je živote dviju djevojčica

Tragično jutro uz autocestu. Umjesto odmora na malom maturalcu u Svetom Filipu i Jakovu, potresena lica osnovnoškolaca i njihovih profesorica. Kobno skretanje vozača kamiona na odmorište ugasilo je živote dviju djevojčica.  

"U prometnoj nesreći smrtno je stradalo dvoje djece od 14 godina dok su dvije osobe s teškim tjelesnim ozljedama zbrinute u bolnici", kazao je Mario Miletić, zamjenik općinskoga državnog odvjetnika u Sisku. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Reporterka Ivana Ivanda Rožić, koja je cijeli dan pratila situaciju na terenu, javlja kako se još ne zna uzrok tragedije. Dodaje, riječ je o iskusnom vozaču koji kamion vozi više od 30 godina. Predstavnik tvrtke za koju vozač radi, kaže, ne može vjerovati da se ovakvo što dogodilo. 

Neopisiva tuga i suze na licima učenika OŠ Dalj: Umjesto na ekskurziju, vratili su se kući - bez dvije djevojčice

Za sada je poznato da umor nije uzrok ove strašne nesreće. Naime, vozač je pokupio teret u Beogradu, prespavao je u Županji te nastavio svoj put kada se dogodila nesreća. 

Pomoćnik načelnika Kutine, koji rukovodi slučajem, za RTL je kazao kako je vozač u 17 sati uhićen, nalaz se u prostorijama prometne policije Kutina gdje se provodi ispitivanje. 

"Naše pravo je zadržati ga 24 sata, a nakon toga ćemo ga predati pritvorskom nadzorniku. Tijekom očevida izvršeno je alkotestiranje, test je pokazao da vozač nije bio pod utjecajem alkohola", kazao je pomoćnik načelnika Kutine, Žarko Stojisavljević za RTL.

Dodao je kako je očevid završen, no u tijeku je kriminalističko istraživanje kojim će se pokušati utvrditi uzroci ove nesreće. 

Kamion je zbog tehničkih razloga i dalje na mjestu nesreće. "Izvršit ćemo daljnje provjere, što se tiče tehničke ispravnosti i daljnja ispitivanja o ispravnosti uređaja za upravljanje i zaustavljanje", dodao je. 

Sutra u 17 sati istječe rok policiji kada će vozač biti predan pritvorskom nadzorniku.

"U mojoj dugogodišnjoj karijeri ovakvo što ne pamtim. Ovo je jedan od težih slučajeva takve prometne nesreće. Radio sam puno očevida, a ovo je jedan od težih. Moramo apelirati na vozače da se drže prometnih propisa. Da prate vozila ispred sebe, iza sebe. Umor je najveći uzrok prometnih nesreća, no moramo upozoriti i na četiri najveće ubojice u prometu: alkohol, brzina, vožnja bez pojasa i korištenje mobitela u vožnji - to su najčešći uzročnici prometnih nesreća. 

Tahograf kamiona mogao bi otkriti je li vozač bio odmoran, je li prekršio pravilo za uzimanje odmora, također, istraga bi mogla pokazati je li točna tvrdnja da su vozaču zakazale kočnice. Sudski vještaci kažu da je to gotovo nemoguće. 

Na odmorištu kod Novske poginulo dvoje djece

Teške ozlijede

Ozlijeđene su dvije djevojke u dobi od 25 i 26 godina. Jedna je prebačena na Odjel neurokirurgije u Slavonski Brod, a drugoj je teško ozlijeđen prsni koš te ostaje na liječenju u Novoj Gradiški. 

"Osoba koja je hospitalizirana u Općoj bolnici Nova Gradiška ima teške ozlijede, no one nisu opasne za život te je prognoza dobra. Osoba koja je premještena u Opću bolnicu Slavonski Brod ima izuzetno teške ozlijede koje su opasne za život", rekao je Josip Kolodziej, ravnatelj OB Nova Gradiška. 

A nitko nije mogao niti sanjati da će bezbrižno putovanje na more prekinuti ovakva tragedija. 59-godišnji vozač kamiona zagrebačkih registracija nije bio pod utjecajem alkohola te se, kako doznajemo, sat vremena prije nesreće odmarao u Županji.  

U teškoj nesreći kod Novske dvoje mrtvih

Sve se dogodilo na odmorištu Sjever kod Staroga Grabovca uz autocestu A3 između Novske i Okučana u smjeru Zagreba. Nakon što je u brzom naletu kamion rušio sve pred sobom, odletio je u livadu 40-ak metara.   

Poruku ožalošćenima poslao je ministar unutarnjih poslova. 

"Stravična nesreća. Svi smo pogođeni. Prije svega, ja bih izrazio sućut obitelji poginulih djevojaka", poručio je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Uzrok stravične nesreće uz autocestu i dalje se utvrđuje. 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!