Ostani doma
Novosti / Crna kronika

BORAVAK U PRITVORU

Kamionom usmrtio dvije učenice: Nije poznato kako se vozač branio, ali Tužiteljstvu je davao odgovore

'Brzo će se otkriti je li bio pod utjecajem tableta i je li tipkao po mobitelu'

Vozač kamiona koji je skrivio tragediju kod Novske priveden u Županijsko državno odvjetništvo

Čak 90 kilometara na sat! Tom brzinom je vozač kamiona uletio na odmorište kod Novske, gdje je usmrtio dvije djevojčice i teško ozlijedio još dvije žene. Potvrdilo je to Državno odvjetništvo nakon pregleda tahografa.

Također, vještačanje je pokazalo i da je kamion bio u ispravnom stanju. Što je u tom slučaju moglo navesti vozača da sumanutom brzinom skrene na odmorište puno ljudi istražila je naša reporterka Željka Felbar.

Dvostruko brže nego što je smio, s autoputa je uletio na benzinsku crpku. Zaustavili su ga tek rubnjaci, suncobrani, tri automobila i na kraju ljudski životi. To je potvrdio tahografski zapis iz kamiona, ali i Državno odvjetništvo.

"Prilaznom cestom za isključenje vozila s prometne trake upravljao skupom vozila krećući se brzinom od 90 km/h usprkos ograničenju brzine od 40 km/h pa je na parkiralištu benzinske postaje i odmarališta naletio i usmrtio dvije hrvatske državljanke", priopćio je DORH.

Istom brzinom vozio je i svih 140 kilometara otkada je krenuo s odmorišta u Županji, što pokazuje da je uključio tempomat. Izvanredan tehnički pregled pokazao je i da je kamion bio ispravan. I tempomat i kočnice. Da su radile vidi se i po tragovima na mjestu događaja, no aktivirane su prekasno pa jedino preostaje ljudska greška.

"Da li je vozač bio pod utjecajem određenih vrsta tableta koje su mogle umanjiti vrijeme reakcije, odnosno uzrokovati pospanost vozača, to će utvrditi toksikološko vještačenje. Da li je tipkao po mobitelu, to će isto u današnje vrijeme vrlo lako se moć utvrditi. I onaj zadnji element, to je psihofizičko stanje vozača", objasnio je prometni vještak Robert Spudić.

Neopisiva tuga i suze na licima učenika OŠ Dalj: Umjesto na ekskurziju, vratili su se kući - bez dvije djevojčice

Vještaci isključuju da je zaspao za volanom.

"Iz razloga što je vozač svjesno na ravnoj prometnici skrenuo u desno, s pravilnim lukom skretanja, s pravilnim trajektorijem skretanja s namjerom da nadopuni gorivo", kaže Spudić.

Neslužbeno doznajemo kako je na pitanja tužiteljstvu davao odgovore, no još se ne zna kako se branio. Protiv vozača s 40 godina iskustva i pred mirovinom, podignuta je kaznena prijava, a idućih mjesec dana provest će u sisačkom pritvoru.

Djevojka koja je teško stradala u nesreći još uvijek se bori za život u bolnici u Slavonskom Brodu, a pogreb dviju djevojčica trebao bi biti u utorak. Nakon toga u školu će stići stručni tim psihologa kako bi njihovim prijateljima i nastavnicima pomogli prebroditi ovu tragediju.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!