Novosti / Crna kronika

incident u supetru

Opasnost od utjecaja na svjedoke: Napadači na sezonce idu na mjesec dana u pritvor

Opasnost od utjecaja na svjedoke: Napadači na sezonce idu na mjesec dana u pritvor
Thinkstock.com

Prema kaznenoj prijavi sumnjiči ih se da su fizički napali pet osoba i doveli ih u ponižavajući položaj

Zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja nedjela sudac istrage Županijskog suda u Splitu zatvorio je dvojicu mladića (22) i (19) koje je splitska policija jučer privela pod sumnjom da su počinili kazneno djelo zločina iz mržnje nad sezonskim radnicima u Supetru na Braču.

VEZANE VIJESTI

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema kaznenoj prijavi sumnjiči ih se da su na naročito drzak i nepristojan način skupa s još za sada nepoznatim osobama fizički napali pet osoba u dobi od 21 do 26 godina i doveli ih u ponižavajući položaj čime su ostvarili obilježja nasilničkog ponašanja, a u svezi s kaznenim djelom zločina iz mržnje.

Policija i dalje provodi kriminalističko istraživanje kako bi otkrili tko su bili ostali napadači na sezonce i vatrogasca koji je stao u njihovu obranu na supetarskom kolodvoru. Incident se dogodio u nedjelju 9. lipnja oko 4 sata ujutro. 

U napadu je teže ozlijeđen supetarski vatrogasac (26) koji je sezonce štitio od razularene mase, a djevojka iz Varaždina i preostala trojica mladića su lakše ozljeđeni. 

U napadu na sezonce je sudjelovalo više osoba koji su tražili "gdje su Srbi". Momke i djevojku su oborili na pod i cipelarili, a od daljnjih ih je ozljeda spasio taksist. Incident se dogodio nakon Torcida kupa, a osudili su ga državni dužnosnici te supetarska gradonačelnica Ivana Marković koja je ukinula financiranje kupa iz gradske blagajne.

Prethodno je 22-godišnjak od zamjenika Općinskog državnog odvjetnika dobio mjeru opreza po kojoj se vatrogascu ne smije približiti na 150 metara, dok je 19- godišnjak prekršajno prijavljen zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru i Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Priopćenje DORH-a prenosimo u nastavku:

"Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, 10. lipnja 2019. nakon primanja kaznene prijave protiv hrvatskog državljanina (1997.) zbog kaznenog djela teške tjelesne ozljede iz članka 118. stavak 1. Kaznenog zakona na štetu hrvatskog državljanina (1993.), utvrdilo postojanje osnovane sumnje da je na štetu četiri žrtve počinjeno i kazneno djelo nasilničko ponašanje iz mržnje iz članka 323.a  KZ-a u svezi s člankom 87. stavak 21. KZ-a, pa su u koordinaciji s Policijskom upravom splitsko-dalmatinskom 11. lipnja 2019. osumnjičeni hrvatski državljanin (1997.) i mlađi punoljetnik (2000.) uhićeni i dovedeni na ispitivanje u prostorije Općinskog državnog odvjetništva u Splitu. (12. 6. 2019.)

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu izdalo je Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj nalog za provođenje izvida radi utvrđivanja identiteta i drugih osumnjičenika koji su sudjelovali u ovom događaju.

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici 9. lipnja 2019. oko 4,00 sata na autobusnom kolodvoru u Supetru na otoku Braču; nakon što su prethodno čuli da netko od osoba (1998., 1997., 1998. i 1993.) u grupi govori srpskim jezikom; zbog netrpeljivosti prema osobama srpske nacionalnosti pristupili im te im se na naročito drzak i nepristojan način obratili riječima vičući "tko je od vas Srbin, tko je Srbin?". Osnovano se sumnja da su osumnjičenici, s ciljem da žrtve dovedu u ponižavajući položaj, fizički nasrnuli na njih i počeli ih udarati rukama i nogama po tijelu, uslijed čega je oštećeni (1998.) zadobio hematom na prijelazu zatiljka u vrat, hematom na desnom ramenu te ogrebotine na oba lakta i oba koljena, oštećeni (1997.) kontuziju lijevog oka s malom laceracijom na donjem rubu donjeg kapka, oštećeni (1998.) kontuziju na čelu, hematom na bradi te više hematoma po leđima i slabinskom području, a oštećeni (1993.) suspektnu frakturu četvrte metakarpalne kosti. Postupajući na prethodno opisani način, osumnjičenici su, osnovano se sumnja, povrijedili dostojanstvo i tjelesni integritet žrtava.

Nakon ispitivanja osumnjičenika, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će oni boravkom na slobodi utjecati na svjedoke i da će ponoviti kazneno djelo (članak 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage djelomično je prihvatio navedeni prijedlog i rješenjem odredio istražni zatvor protiv osumnjičenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke (čl. 123. st. 1. toč. 2. ZKP-a) u trajanju od mjesec dana.

S obzirom na činjenicu da sudac istrage nije prihvatio prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti da će boravkom na slobodi ponoviti kazneno djelo, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu će podnijeti žalbu protiv ovog rješenja."

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!