Ostani doma
Novosti / Crna kronika

Pokreće se postupak oduzimanja skrbništva?

Ravnateljica Centra za soc. skrb: 'Ne znamo gdje je otac dječaka, a s majkom smo se prije susretali'

Ravnateljica Centra za soc. skrb: 'Ne znamo gdje je otac dječaka, a s majkom smo se prije susretali'
Martina Popovcic/PIXSELL

Doznajemo da je dječak (2) zbrinut, stabilno i da nije u životnoj opasnosti

Kako doznajemo od ravnateljce Centra za socijalnu skrb, prema obitelji dječaka koji je s teškim prijelomima i ožiljcima od gašenja cigareta po tijelu zaprimljen u Klaićevu bolnicu, nije bilo prethodnih postupanja iz Centra. 

Također doznajemo da je dječak zbrinut, stabilno i da nije u životnoj opasnosti. Potvrdio je to ravnatelj Klinike za dječje bolesti prof. dr. Goran Roić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"U ovo kratko vrijeme provjerili smo u svim našim centrima je li obitelj dječaka bila u sustavu socijalne skrbi. Uočili smo kako smo se s majkom dječaka prije susretali. No nikakvih postupanja u vidu obiteljsko-pravne zaštite nije bilo. U zadnje vrijeme nikakvih postupanja, pogotovo nije bilo nikakvih najava da ona odlazi nekamo raditi i da negdje ostavlja dijete", kazala je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Tanja Brozić.

Na pitanje što će biti s dječakom kazala je kako je u tijeku nekoliko postupaka. Prvi, onaj policijski, odnosno kazneni postupak jer je dijete bilo zlostavljano. Drugi postupak je onaj Centra za socijalnu skrb koji provodi sve mjere iz Obiteljskog zakona. Ravnateljica Centra kazala je i kako će, nakon procjene biti donesena odluka o tome hoće li dijete biti odmah oduzeto roditeljima. 

"Mi pokrećemo postupak i dajemo prijedlog sudu. Sud je taj koji daje rješenje o oduzimanju skrbništva ili o povjeravanju djeteta nekom drugom. Kada utvrdimo sve elemente, vjerojatno ćemo dati prijedlog da se dijete povjeri nekom drugom na skrb, da se oduzme roditeljima", pojasnila je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb Tanja Brozić.

Kazala je i kako ova drastična mjera uvelike ovisi o odluci suda. 

"Dijete će ostati u bolnici dok to zdravstvene okolnosti traže. Kad dijete bude za otpust, mi ćemo već znati sve okolnosti i znat ćemo kamo ga poslati, odnosno kome. Hoćemo li iskoristiti zakonske ovlasti pa ga smjestiti na temelju naše odluke ili će do tada već biti poznata odluka suda, to za sada ne mogu tvrditi", rekla je Brozić.

"Tko je ovdje kriv i tko je odgovoran, to će reći policija koja to već utvrđuje", dodala je.

Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, govoreći o ovom slučaju, kazala je kako je ovdje riječ o propustu i policije i Centra za socijalnu skrb, pedijatara, odnosno cijelog sustava koji nije dobro posložen. 

Komentirajući njezinu izjavu, ravnateljica Centra kazala je kako odlično surađuje s prof. dr. sc. Buljan Flander te se slaže kada se govori o starim ranama za koje je obiteljski liječnik trebao alarmirati Centar ili policiju već prije.

"Nama da bilo tko javi da je neko dijete zlostavljano ili se o njemu netko ne brine dovoljno, mi reagiramo iste sekunde. U ovom slučaju saznanja nismo imali, niti je majka ili bilo tko dolazio prijaviti. Na temelju Obiteljskog zakona, roditelji imaju mogućnost povjeriti dijete nekom drugome. Ako je to dulje od mjesec dana bilo bi dobro da je ta odluka ovjerena. Odgovornost je na roditelju da ta osoba može biti i skrbnik", dodala je ravnateljica Centra za socijalnu skrb. 

Na pitanje gdje je otac dječaka, ravnateljica Centra kaže kako će to utvrditi policija, no da je vrlo vjerojatno riječ o jednoroditeljskoj obitelji. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!