Novosti / Crna kronika

'tužni smo i uplašeni'

Ministrica na rubu suza u Đakovu: 'Strašno da je poginula od ruke onoga kome je najviše pomagala'

'Strašno da dok rade humani posao, stradavaju nam kolege', rekla je ministrica Nada Murganić

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić krenula je put Đakova čim je doznala za strašan zločin u tamošnjem Centru za socijalnu skrb, a pred našim kamerama bila je na rubu suza.

"Odmah kad sam doznala za tužnu i strašnu tragediju, krenula sam ovamo. Jedino mogu reći da je ovo nama zaista tužan dan i nemam riječi kako izraziti sućut obitelji naše kolegice Blaženke, a Ivanu želim brzo ozdravljenje. Tužni smo svi u sustavu, ali i uplašeni. Što se to događa da oni koji najviše pomažu stradavaju nevini? Ovo nije prvi put, prije 19 godina poginuo je socijalni radnik i imamo svakodnevne dojave da se socijalnim radnicima prijeti. Imali smo u Zadru prije mjesec dana slučaj gdje smo preko Državnog odvjetništva omogućili da se podigne optužnica protiv jedne osobe koja joj je prijetila", izjavila je Murganić pa nastavila:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Već sam prije rekla da rezultati našeg rada ovise o mnogočemu. U ovom slučaju mogu reći da je naša kolegica bila svakodnevno u kontaktu s počiniteljem strašnog zločina i možda jedina koja je provodila dane s njim i pomagala mu savjetima. Strašno da je poginula od ruke onoga kome je najviše pomagala. Ovim putem apeliram da se mi kao društvo ipak osvijestimo, da nam je danas umrla mala djevojčica i prije dva dana doznali smo da je zlostavljan mali dječak. Mi nismo otok, dopustite mi da budem emotivna. Pozivam sve druge sustave i resore da zaista učine, svi iz svoje nadležnosti, što i mi činimo. Imamo veliku odgovornost i prihvatili smo je, ali ne možemo cilj ispuniti sami. Često se upire prst u socijalne radnike i nadam se da ovo nije posljedica toga."

Nažalost, uvijek kao da se mora dogoditi tragedija da bi se reagiralo.

"Morat ćemo ulaze pojačati detektorom metalnih pregleda. Ali moramo znati da osobe koje imaju ovakve smetnje ne mogu i ne smiju ovako šetati po gradu, ovo se moglo dogoditi bilo gdje na ulici. Strašno da dok rade humani posao, stradavaju nam kolege. Nemamo ni dovoljno zaposlenih, ali nakon ovoga se pitam tko će htjeti studirati i raditi ovakav posao na koji smo bili ponosni. Postao je pretežak. Nama je cilj pomoći građanima, a ne da nam dođu u bezizlaznu situaciju", rekla je ministrica i zaključila:

"Moram još jednom reći da ću nastojati da ugradimo zaštitne mehanizme, ali za sprječavanje tragedije, moramo se svi zajedno uključiti."

Izdvojeno

 • Antonija Blaće i Hrvoje Brlečić
  10 godina ljubavi Antonija Blaće objavila romantičnu fotografiju sa suprugom: 'Pravi ste par'

  Voditeljica i njezin suprug zajedno su deset godina

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!