Novosti / Crna kronika

Policija upozorava

Barem jednu osobu godišnje ubije 'tihi ubojica': Evo zašto ne smijete u isto vrijeme paliti bojler i napu

Barem jednu osobu godišnje ubije 'tihi ubojica': Evo zašto ne smijete u isto vrijeme paliti bojler i napu
Pixabay

Na području Policijske uprave zagrebačke evidentiran je 31 slučaj trovanja ugljičnim monoksidom

U službenim prostorijama Policijske uprave zagrebačke u petak je održana je tematska konferencija za medije na kojoj je predstavljena kampanja 'Spriječimo trovanje ugljičnim monoksidom (co)  u vlastitom domu', koja se provodi zajedno s Gradskom pilarom Zagreb.

Voditelj Službe prevencije Velimir Tišma i voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Marija Goatti, zajedno s gostom Dubravkom Duvančićem, voditeljem Službe tehničke podrške gradske plinare Zagreb, predstavili su savjete za građane kako bi se prevenirali uzroci koji dovode do stradavanja kao posljedica udisanja ugljičnog monoksida.
 
Voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Marija Goatti je rekla kako su se Policijska uprava zagrebačka i Gradska plinara Zagreb udružili u partnerstvo upravo s ciljem prevencije trovanja ugljičnim monoksidom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Konferencija je održana u ovo vrijeme kako bi se, u vrijeme kada se obavlja najviše radova i renovacija po domovima, građani upozorili na rizike koji se javljaju kod 'uradi sam' rješenja. Preporuča se da sve radove koji se tiču plinskih instalacija, obave stručne osobe kako se ne bi dogodilo ono najgore tj. kako ne bi bilo smrtnih posljedica.

Na području Policijske uprave zagrebačke zabilježeno je nekoliko događaja iz kojih je vidljivo da je najčešći uzrok trovanja ugljičnim monoksidom istovremeni rad bojlera i kuhinjske nape, napomenula je Marija Goatti.  
 
Voditelj Službe prevencije Velimir Tišma je istaknuo kako je u zadnje četiri godine na području Policijske uprave zagrebačke evidentiran 31 slučaj trovanja ugljičnim monoksidom te da svake godine u prosjeku jedna osoba smrtno strada od posljedica trovanja ugljičnim monoksidom. Cilj Kampanje je osvijestiti i upozoriti građane da je ugljični monoksid plin bez boje, mirisa i okusa i da je zbog tih karakteristika zaradio nadimak 'tihi ubojica'.
 
Dubravko Duvančić iz Gradske plinare Zagreb je upozorio na opasnosti koje vrebaju prilikom istovremenog rada ventilatora, napa i atmosferskog bojlera. Također je istaknuo kako je pripremljen letak koji će biti poslan onim građanima za koje se zna da još uvijek u domovima imaju atmosferske bojlere, a radi se o oko 40 tisuća domaćinstava. Također, pozvao je građane da u skladu sa svojim mogućnostima zamijene atmosferske bojlere kondenzacijskim bojlerima.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!