Novosti / Crna kronika

IZBJEGNUTA TRAGEDIJA

VIDEO Havarija kod Drvenika! Potonuo izletnički brod sa 16 putnika i dva člana posade

Nije uočeno onečišćenje mora, a o daljnjim aktivnostima radi odsukavanja i tegljenja odlučit će nadležna Lučka kapetanija Split

Potonuo brod sa šesnaest putnika i dva člana posade

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o koordiniranoj akciji spašavanja prema brodolomcima u Drveničkom kanalu, koja je pokrenuta u srijedu, 17. srpnja, u 17.25 h, nakon zaprimljene dojave posade jedrilice Dalecarlia o havariji izletničkoga broda na poziciji hrid Vinišće, oko 1,5 nautičke milje od Drvenika Velog.

Odmah nakon zaprimanja dojave iz MRCC Rijeka obavijestili su nadležnu Lučku kapetaniju Split, pripadajuće lučke ispostave Trogir i Milnu, kao i Pomorsku policiju Split te ih angažirali prema poziciji.

S obzirom na to da je izletnički brod ubrzano tonuo, iz MRCC Rijeka putem Obalne radiopostaje ORP Split-radio pozvani su svi sudionici u pomorskom prometu koji su plovili u blizini pozicije havarije da se uključe u spasilačku akciju te su u vrlo kratkom roku svi putnici izvučeni iz mora na nekoliko pristiglih plovila, nakon čega im je iz MRCC Rijeka naloženo otploviti u Vinišće, gdje su prodolomce organizirano prihvatili djelatnici Hitne medicinske pomoći Trogira i Splita. Djelatnici HMP-a su od 18.20 h, kako je koje plovilo s brodolomcima pristajalo, obavljali preventivne preglede spašenih, među kojima je bilo djece i jedna trudnica, a nakon obavljenih pregleda iz MRCC Rijeka je, nešto prije 19.00 h, potvrđeno kako među spašenima nitko, srećom, nije ozlijeđen.

Službenici Lučke kapetanije Split osigurali su poziciju havarije izletničkog broda. NA temelju podataka dostupnih za javnost, riječ je o brodu Đeni, koji plovi pod hrvatskom zastavom i kojim je zapovjedao vlasnik N. A., državljanin Republike Hrvatske. U trenutku havarije na brodu se, uz još jednog člana posade M.Č., također državljanin Republike Hrvatske, nalazilo 16 putnika.

Prema izjavi zapovjednika broda i člana posade, tijekom plovidbe na izletničkoj ruti primijetili su snažniji prodor vode u potpalublje, zbog čega je brod počeo ubrzano tonuti stoga je zapovjednik odmah naredio svim putnicima da obuku spasilačke prsluke, a brod usmjerio prema obali hridi Vinišće, do koje je gotovo uspio doploviti i gdje je dubina mora 4-5 metara. Nedugo zatim ondje su pristigla druga plovila, koordinarana u akciji spašavanja, čije posade su izvukle brodolomce iz mora, ukrcali ih na plovila te nastavili plovidbu sukladno nalozima iz MRCC Rijeka.

U sklopu očevida o uzrocima ove pomorske nesreće, službenici Lučke kapetanije Split u suradnji s Pomorskom policijom Split potvrdili su da zapovjednik te ujedno vlasnik potonuloga izletničkog broda posjeduje valjanu dozvolu za voditelja brodice 'C' kategorije, a točan razlog potonuća utvrdit će se nakon što se brod osposobi za vađenje iz mora i dotegli na siguran vez, kamo će se dovršiti očevidna postupanja. Trenutno je pozicija potonuća osigurana i svim sudionicima u pomorskom prometu posredstvom ORP Split-radio odašilje se obavijest o mjestu potonuća kako bi pravodobno izbjegli kontakt s brodom, čiji je pramac i dalje iznad površine mora.

Na poziciji potonuća nije uočeno onečišćenje mora, a o daljnjim aktivnostima u svrhu odsukavanja i tegljenja, odlučit će nadležna Lučka kapetanija Split.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!