Ostani doma
Novosti / Crna kronika

trovanje na hvaru

Odrasli stabilno, djeca u životnoj opasnosti - imaju višestruka zatajenja organa, spojena su na respirator

Odrasli stabilno, djeca u životnoj opasnosti - imaju višestruka zatajenja organa, spojena su na respirator
Miranda Čikotić/Pixsell

Radi se o petogodišnjem dječaku i djevojčici koja ima 14 godina

Na brodu kod Hvara u utorak je umro muškarac, o čemu je obaviještena policija, a još pet osoba s istog broda, među kojima je i dvoje djece, hitno je prevezeno helikopterima u splitski KBC.

VEZANE VIJESTI

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Troje odraslih je stabilno, a djeca su u kritičnom stanju i smještena su na Odjelu intenzivne njege. Kako doznaje RTL-ova reporterka, radi se o dječaku starom pet godina i djevojčici od 14 godina. Imaju višestruka zatajenja organa i priključeni su na respirator.

''Njihova fizička slika je lagana, a jedna bolesnica je srednje teško. Dvoje planiramo zbrinuti kroz dnevnu bolnicu. Nisam još siguran da je uzrok njihovih tegoba neka zarazna bolest'', rekao je primarijus Dragan Ledina iz KBC-a Split te dodao da će trebati pričekati još nekoliko sati dok ne dođu nalazi pretraga. 

''Izvana je nešto uneseno u organizam. Preuranjeno je govoriti o bilo čemu. Troje bolesnika je stabilno, i to je najvažnije. Ako isključimo unos uzročnika preko usta, moramo razmatrati respiratorni trakt, znači plinove'', rekao je primarijus. Ističe kako su mu bolesnici rekli da su osjetili miris benzina, no da on na brodu i nije tako neobičan.  

Dodao je da su simptomi kod djece dosta teži nego kod bolesnika koji su imali samo crijevne tegobe - proljev i povraćanje. Na pitanje misli li da je riječ o trovanju školjkama koje su jeli za večeru u jednom hvarskom restoranu, primarijus je istaknuo da mu se čini kako to nije razlog. 

''Pojeli su dvije porcije dagnji, a njih 6 od 8 je oboljelo. Nije poznato jesu li na večeri svi jeli istu hranu. Također, hranili su se i na turističkom brodu. Treba napraviti analizu hrane koju su uzimali u posljednja tri dana da bismo mogli sa sigurnošću reći o čemu se radi. Nisam naišao na ovako burnu reakciju organizma u svojoj karijeri", istaknuo je primarijus i ponovio da je prerano govoriti o uzroku trovanja.

 

 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!