Ostani doma
Novosti / Crna kronika

NEMA TROVANJA HRANOM

VIDEO Trovanje Talijana kod Hvara! Djeca i dalje životno ugrožena: 'Vitalni organi im nisu u funkciji'

Dječak star pet i djevojčica stara 14 godina bili su u najtežem stanju po primanju u bolnicu

Na brodu kod Hvara u utorak, 13. kolovoza, umro je muškarac, o čemu je obaviještena policija, a još pet osoba s istog broda, među kojima i dvoje djece, hitno je prevezeno u splitski KBC. Upravo se središtu pozornosti nalazi zdravstveno stanje najmlađih, koji su kritično.

Dobra je vijest što se jedan odrasli Talijan osjeća dobro i već je pušten iz bolnice te će se ubrzo potpuno oporaviti.

Nažalost, s djecom je kompliciranije. Riječ je o dječaku starom pet godina i djevojčici od 14 godina. Imaju višestruka zatajenja organa i od prvog trenutka priključeni su na respirator.

"Njihova fizička slika je lagana, a jedna bolesnica je srednje teško. Dvoje planiramo zbrinuti kroz dnevnu bolnicu. Nisam još siguran da je uzrok njihovih tegoba neka zarazna bolest", rekao je primarijus Dragan Ledina iz KBC-a Split te dodao da će trebati pričekati nalaze pretraga.

One su stigle pa se splitski KBC odlučio obratiti uživo javnosti, a nešto nakon njih situaciju će komentirati i ministar zdravstva Milan Kujundžić. Nažalost, stanje je nepromijenjeno.

"Djeca su i dalje životno ugrožena. Mozak, srce, cirkulacija, jetra i bubrezi im ne funkcioniraju pa ih održavamo u funkciji lijekovima, respiratorima i nadomjesnim postupcima. Koliko će trajati liječenje, ne možemo reći, ni koliko će biti životno ugroženi", kazala je voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju dr. Branka Polić te napomenula da je stanje ipak bolje nego jučer, ali svejedno neizvjesno.

Uzrok trovanju jest udisanje ugljikovog monoksida, kako se otpočetka sumnjalo. A što se tiče preminulog Talijana, obdukcija još nije gotova pa nema detalja o uzroku njegove smrti. Ono što se pak može reći jest da trovanja hranom nema.

"Ono što možemo s velikom vjerojatnosti reći jest da uzrok nije trovanje hranom", potvrdili su iz splitskog KBC-a i istaknuli da je sve ovo izoliran slučaj koji se neće ponoviti.

Također, pohvalili su kolege s Hvara i naveli da je cijela procedura liječenja bila na najvišoj razini.

"Mi smo Referentni centar za hitnu pedijatriju i imamo sve potrebno za tretiranje ovakvih slučajeva. Ništa ne može nedostajati."

Policija se također oglasila o ovom slučaju i na pitanje je li brod bio siguran, atestiran i tko mu je to omogućio, zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić rekao je kako je kriminalistička istraga u tijeku, a nakon završetka će objaviti sve podatke.

 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!