Ostani doma
Novosti / Crna kronika

Vrhovni prekršajni sud osudio

Šerić o 'ZDS' u 'Čavoglavama': 'Ova presuda ne znači da se ta pjesma i taj poklik više neće smjeti izvoditi'

Šerić o  'ZDS' u 'Čavoglavama': 'Ova presuda ne znači da se ta pjesma i taj poklik više neće smjeti izvoditi'
Goran Kovacic/PIXSELL/Robert Anic/PIXSELL

'I nakon ove odluke Vrhovnog prekršajnog suda neki prvostupanjski sudac opet može donijeti oslobađajuću presudu'

Donesena je presuda kojom je izvođač pjesme 'Bojna Čavoglave' pravomoćno prekršajno kažnjen zbog javnog uzvikivanja pozdrava 'Za dom spremni' na njezinu početku.

U pravomoćnoj presudi koju je donio Visoki prekršajni sud stoji da je pozdrav 'Za dom' i 'Za dom spremni' korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog podrijetla.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, nije kažnjen Marko Perković Thompson koji inače izvodi tu pjesmu, već Mario Roso. Određena mu je novčana kazna od 765 kuna i plaćanje sudskih troškova u iznosu od 200 kuna. Za ovaj se prekršaj mogla izreći i kazna od 30 dana zatvora, ali se sud odlučio za blažu, novčanu kaznu.

Što to točno znači u budućoj praksi, pojasnio je za Vijesti.hr poznati odvjetnik Branko Šerić.

"Ova presuda ne znači da se ta pjesma i taj poklik više neće smjeti izvoditi. To nije zakonska odredba koja zabranjuje pjesmu i poklik. Dakle, svaki put kad se ponovi taj poklik, potrebno ga je procesuirati, odnosno policija bi trebala podnijeti prekršajnu prijavu. Na policiji nije da sudi, već da podnese prijavu, a sud je taj koji će donijeti presudu. Bitno je naglasiti i da bi policija u slučaju oslobađajuće presude trebala uložiti žalbu na tu prvostupanjsku presudu", kaže Šerić i dodaje kako nismo u anglosaksonskom sustavu pa 'da se svi trebaju držati ovog presedana'.

"Postoji mogućnost i da nakon ove odluke Vrhovnoga prekršajnog suda neki prvostupanjski sudac u budućnosti donese oslobađajuću presudu za ovo isto djelo, ali ako se policija ne bude žalila na tu presudu, ona će i ostati oslobađajuća i neće ići na višu instancu", ističe Branko Šerić.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!