Novosti / Crna kronika

oprezno u prometu

Prometnih nesreća sve više, ali poginulih je manje: U Zagrebu 2019. poginulo jedno dijete, ozlijeđeno ih je 130

Prometnih nesreća sve više, ali poginulih je manje: U Zagrebu 2019. poginulo jedno dijete, ozlijeđeno ih je 130
Hrvoje Jelavić/Pixsell

U prvih osam mjeseci poginulo je jedno dijete kao pješak, a teške ozljede zadobilo je šestero djece

U prvih osam mjeseci na području Policijske uprave zagrebačke djeca su sudjelovala u 251 prometnoj nesreći, pri čemu je smrtno stradalo jedno dijete, a ukupno ih je ozlijeđeno 130, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare zagrebačke policije u povodu početka školske godine.

"U prvih osam mjeseci poginulo je jedno dijete kao pješak. Teške ozljede zadobilo je šestero djece, od kojih jedno kao vozač, jedno kao putnik te četvero kao pješaci. U istom razdoblju lakše je ozlijeđeno 124 djece, od kojih njih 13 kao vozači, 78 kao putnici te 33 kao pješaci. U istom razdoblju prošle godine nije bilo smrtno stradale djece", izvijestila je PU zagrebačka.

Gotovo 50 posto manje poginulih u prometu

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa PU zagrebačke Tihomir Svatoš napomenuo je kako je u prvih osam mjeseci zabilježen povećan broj prometnih nesreća, ali se u isto vrijeme bilježi gotovo 50 posto manje poginulih u prometu.

Dvije trećine djece u prometu stradaju kao putnici u vozilu, a trećina kao pješaci. Zbog toga dijete ne smije samostalno sjediti na prednjem sjedalu ako je niže od 150 centimetara.

"Ako je djetetova visina između 135 i 150 centimetara, mora sjediti na stražnjem sjedalu, a ako je niže od 135 centimetara, mora sjediti u sjedalici", naglasio je Svatoš.

Voditelj Službe prevencije PU zagrebačke Velimir Tišma istaknuo je kako su policajci prije početka školske godine obišli gotovo sve odgojno-obrazovne ustanove i obavili pregled horizontalne i vertikalne prometne signalizacije.

''Cilj preventivnih aktivnosti je zaštita djece u prometu i upravo zato policajci obilaze sve prve razrede kako bi djecu upoznali s temeljnim pravilima u prometu te im daruju zelene kabanice kako bi bila vidljivija tijekom samostalnog sudjelovanja u prometu'', kazao je Tišma.

Tišma je najavio već tradicionalni preventivni program "Poštujte naše znakove" koji će MUP s partnerima prigodno obilježiti 17. rujna u 10 sati ispred Hrvatskoga narodnog kazališta.

Također, apelirao je na vozače i roditelje neka se pridržavaju prometnih propisa, razgovaraju s djecom te svojim primjerom utječu na njihovo ponašanje i sigurno sudjelovanje u prometu.

Nadzor osnovnoškolaca u prometu kao prioritet

Iz zagrebačke policije poručuju kako će im tijekom rujna nadzor prometa u zonama osnovnih škola biti prioritet te će promet nadzirati s maksimalnim brojem policajaca i pripadnika prometne jedinice mladeži.

Uz to, policajci će tijekom rujna održati dvadesetominutna predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznati djecu s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu.

Također, policajci će biti nazočni prvom roditeljskm sastanku učenika prvih razreda kako bi roditeljima u kratkom izlaganju izložili najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.

Tijekom rujna, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, policija će pojačano nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece.

Na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije u više od 170 osnovnih škola u prvi razred kreće 11.463 učenika, od kojih 8192 u Gradu Zagrebu, a 3271 u Zagrebačkoj županiji.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!