Novosti / Crna kronika

policija protiv suca

Sud oslobodio predsjednika suda: 'Nema dovoljno dokaza da je on vozio taj automobil'

Sud oslobodio predsjednika suda: 'Nema dovoljno dokaza da je on vozio taj automobil'
PIXSELL

Iva Turudić tvrdi da on nije vozio automobil u vlasništvu leasing kuće, a koji glasi na njegovo ime

Ivan Turudić (62), poznati sudac i predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, oslobođen je, pravomoćno, krivnje da je 20. listopada 2018. vozio prebrzo kada je automobil kojim se koristi kamerom snimljen u Virovitici, piše Podravski.

Turudić je u prekršajnom postupku tvrdio da on nije vozio automobil (u vlasništvu leasing kuće koji glasi na njegovo ime), a policija je pak tvrdila da Turudić nije dostavio vjerodostojne podatke o počinitelju prometnog prekršaja, premda ih je bio dužan dostaviti. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon provedenog postupka, sudac Prekršajnog odjela Općinskog suda u Virovitici Petar Bajan, Turudića je oslobodio krivnje uz obrazloženje kako nema dokaza da je prekršaj za kojeg je okrivljen doista počinio.

Nakon što su ga novinari obavijestili o presudi, Turudićev je komentar bio: "Sjajno!"

Sudac je pojasnio za Podravski.hr kako se radilo o vikendu te da automobil često koristi njegova supruga, ali i druge osobe.

Općinskom sudu u Virovitici dostavio je dopis “podaci o vozaču” u kojemu je uz svoje ime i prezime, dostavio podatke i o članovima obitelji koji isto voze navedeni automobil. 

“Iz podatka koje je okrivljeni dostavio PU vidljivo je da je naveo imena i prezimena osoba, njihove OIB-e i adrese stanovanja na temelju kojih se može utvrditi njihov identitet kojime je ispunio svoju zakonsku obvezu te nije bilo osnova da ga se tereti za spomenuti prekršaj”, obrazložio je sudac virovitičkog suda Petar Bajan.

Sudac Turudić je 9. prosinca 2018. primio dopis PU virovitičko-podravske kojim se od njega traži da dostavi tražene podatke u roku od 15 dana po primitku obavijesti, dok je na prijemnom pečatu MUP-a kao datum primanja naznačen 31. prosinca 2018., dakle tjedan dana nakon zadanog roka.

No, kako navodi u obrazloženju sudac Bajan, “niti iz jednog dokaza nije vidljivo na koji način je dokumentacija primljena, da li je primljena putem pošte, osobno od okrivljenika, putem e-maila ili telefaxa, niti je to naznačeno unutar samog prijemnog štambilja pa stoga ta činjenica nije mogla biti izložena provjeri”.

"Budući da je spomenuti dio činjeničnog utvrđenja ostao dvojben i nakon provedenog dokaznog postupka, sud je okrivljenika uslijed nedovoljne dokazanosti oslobodio od optužbe", navodi se u obrazloženju oslobađajuće presude Općinskog suda u Virovitici.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!