Novosti / Crna kronika

POTRESI U REMETINCU

Damir Škaro koristio se mobitelom u zatvoru, policija ga otkrila tijekom pretresa?! 'To nije evidentirano'

Damir Škaro koristio se mobitelom u zatvoru, policija ga otkrila tijekom pretresa?! 'To nije evidentirano'
Pixsell

'Ne znam za pretres ni navode o tome da je imao mobitel', komentirao je Škarin odvjetnik informacije koje smo dobili

Problemi s drogom, mobilnim uređajima i drugim nedopuštenim tvarima ili predmetima unutar zatvora Remetinec rezultirali su velikim dvodnevnim pretresom zatvorenika. Kako nam je potvrdilo više osoba unutar zatvora, jedan od zatvorenika kod kojeg je pronađen nedopušteni predmet bio je istražni zatvorenik Damir Škaro koji se u Rementincu nalazi zbog optužbi za silovanje.

Škaro je, navodno, tijekom pretresa u ponedjeljak 9. i utorak 10. rujna kod sebe imao mobitel. Znakovito, iako nije dokaz, jest i da se posljednja aktivnost na njegovu WhatsApp korisničkom računu bilježi u ponedjeljak 9. rujna u 9:58 (što se može vidjeti na priloženoj fotografiji). Ipak, ove navode službene osobe i tijela ne potvrđuju.

"Ne znam ni za pretres ni za navode da je gospodin Škaro imao mobitel. Stvarno, nemam pojma", rekao nam je Krešimir Krsnik, njegov odvjetnik. 

Iz samog zatvora u Remetincu pak nisu željeli ništa komentirati i uputili su nas na Ministarstvo pravosuđa koje je bilo nešto konkretnije pa je čak i navelo da nema saznanja o tome da se Škaro koristio mobilnim uređajem u zatvoru.

"Sukladno Pravilniku o načinu obavljanja poslova Odjela osiguranja u kaznionicama i zatvorima, pretragu prostorija i prostora kaznenog tijela obavljaju službenici Odjela osiguranja uvijek kad postoji sumnja da se u njima nalaze stvari ili tvari čije držanje zatvorenicima nije dopušteno ili kad postoji sumnja da zatvorenici obavljaju određene nedopuštene radnje", objasnili su nam u Ministarstvu situaciju u kojoj dolazi do pretresa pa nadodali:

"Vodeći računa o veličini kaznenog tijela, broju osoba koje se u njemu nalaze, kao i o strukturu zatvoreničke populacije, službenici Odjela osiguranja zatvora u Zagrebu u cilju sprječavanja neželjenih incidentnih događaja obavljaju pretragu u većem ili manjem opsegu gotovo na dnevnoj osnovi."

Za Vijesti.hr su u Ministarstvu ipak potvrdili da je, među ostalima, pretragom obuhvaćena i prostorija u kojoj je smješten Damir Škaro. No za navode, kako se Škaro koristio mobitelom tijekom boravka u zatvoru kažu da "ne odgovaraju službenim evidencijama i operativnim saznanjima".

Također, rečeno nam je, u slučaju pronalaska stvari ili tvari čije držanje zatvorenicima nije dopušteno, službenici pravosudne policije odmah ih oduzimaju, a o oduzetoj stvari ili tvari sastavlja se zapisnik.

"S obzirom na vrstu stvari ili tvari slijede daljnja postupanja s istima gdje, među ostalim, slijedi i suradnja sa službenicima Ministarstva unutarnjih poslova u cilju poduzimanja radnji sukladno njihovom djelokrugu rada i ovlastima, sve u cilju utvrđivanja eventualnih elemenata kaznenog djela i razjašnjavanja samog događaja", kazali su nam u Ministarstvu.

Vrlo često nedopuštene tvari i stvari zatvorenicima dobavljaju sami djelatnici zatvora. Stoga, problem u cijeloj priči jesu u velikoj mjeri i oni sami. Kao što je problem da kad su i uhvaćeni u krijumčarenju nedopuštenih stvari ili tvari dobivaju tek suspenziju, uz 70 posto od iznosa mjesečne neto plaće, a nakon određenog vremena vraćaju se na posao. Oko tih informacija, iz Ministarstva su nam ponudili diplomatsko objašnjenje, bez konkretnijih detalja.

"Svaki odnos sa zatvorenikom koji izlazi iz okvira propisanih zadaća ili koji je suprotan samoj svrsi izvršavanja kazne, sukladno Zakonu o izvršavanju kazne zatvora i drugim relevantnim pravnim propisima, podliježe odgovarajućoj vrsti kazneno-pravne sankcije", zaključuju u Ministarstvu.

Na kraju priče, ovo je sukob službene i neslužbene verzije. Više izvora iz samog zatvora osobno je posvjedočilo za Vijesti.hr da se pretres zbio, kao i da se unutar samog zatvora Damir Škaro koristio mobilnim uređajem.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!