Novosti / Crna kronika

evakuirane stotine stanovnika

Snažno nevrijeme i poplave u Španjolskoj odnijele i treći život: prometna povezanost otežana

Snažno nevrijeme i poplave u Španjolskoj odnijele i treći život: prometna povezanost otežana
AP Images

Meteorološki fenomen ''hladna kaplja'' stvara enormne kiše, a u petak je odnio i treći život

Snažno nevrijeme koje je pogodilo jugoistok Španjolske odnijelo je u petak i treći život u području grada Almerije, a prometna povezanost na tom području je otežana zbog zatvaranja aerodroma, željezničkih linija i više desetaka cesta.

Posljednjih dana ondje je na snazi meteorološki fenomen kojeg Španjolci nazivaju „hladna kaplja“ (špa. Gota fría), uslijed kojeg se toplina Sredozemnog mora miješa sa hladnoćom iz unutrašnjosti stvarajući oblake iz kojih kiši u enormnim količinama. Uzbuna je proglašena u područjima Valencije, Murcije i Almerije gdje se stanovnici suočavaju s poplavama zbog kojih su evakuirane stotine stanovnika.

Osoba poginula dok se autom pokušala probiti kroz poplavu

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zračna luka u Murciji je zatvorena a ona u Almeriji polako se vraća redovitom radu, izvijestio je operater španjolskih aerodroma Aena. U primorskom gradu Alicanteu su zbog nevremena brojni turisti pogođeni otkazivanjem letova.

U Almeriji je poginula jedna osoba kada se automobilom pokušala probiti kroz poplavljeno područje, izvijestila je medicinska služba. U četvrtak su već poginule dvije osobe u jednom automobilu kojeg je također bila zahvatila bujica.

Premda se čini kako bi se vremenske prilike mogle popraviti, u nekoliko područja je ostala na snazi uzbuna najviše razine. Ondje postoji opasnost od izlijevanja rijeka poput Segure koja je potopila gradić Orihuelu u blizini Alicantea. S oko 300 litara po četvornom metu jugoistok Španjolske pogodile su najteže kiše posljednjih godina.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!