Ostani doma
Novosti / Crna kronika

STEGOVNI POSTUPAK

Sucu koji je poslao Kristiana Vukasovića u zatvor prijeti razrješenje! 'Mladić ga je molio za pomoć'

Sucu koji je poslao Kristiana Vukasovića u zatvor prijeti razrješenje! 'Mladić ga je molio za pomoć'
Privatni album/PIXSELL

'Sudac odgovara za počinjena stegovna djela ako neuredno obnaša sudačke dužnosti'

Sudac Općinskog suda u Splitu Marijo Franetović napravio je poveći propust u donošenju presude Kristianu Vukasoviću (18), mladiću koji je zbog brojnih propusta u sustavu, preminuo. Zbog toga sucu prijeti stegovni postupak, a time i razrješenje!

Naime, kako doznaje Jutarnji list, općinski sudac Marijo Franetović na samo četiri stranice ne samo da nije objasnio zašto na Kristiana nije primijenio maloljetničko pravo koje se može primijeniti na mlađeg punoljetnika ako se ustanovi da njegova mentalna dob zaostaje za njegovom kronološkom dobi, već u presudi stoji i krivo ime!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Stoga se okrivljeniku Kristianu Vukasoviću temeljem odredbe čl. 215- st.1 KZ/11 izriče kazna zatvora u trajanju od 8 (osam mjeseci). Temeljem članka 63 Kaznenog zakona optuženiku Davoru Smolji se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 30. ožujka 2019. godine nadalje."

Stručnjaci su potvrdili kako je riječ o kopiranoj presudi, što je očito također aljkavo napravljeno s obzirom na to da na jednom mjestu pogrešno ime nije promijenjeno. Očito je, kazali su, i da sudac Franetović nije bio previše zainteresiran za slučaj, ali ni za mladića koji ga je doslovno molio da mu pomogne.

Jasno je iz svega da se dogodilo jako puno propusta, a treba biti i veliki optimist kako bi se vjerovalo da sudac Franetović nije bio sklon praksi "kopiranja" presuda i u prošlosti. Kako god, prema Zakonu o državnom sudbenom vijeću prijeti mu pokretanje stegovnog postupka, ali i sankcije.

"Člancima 62. do 72. Zakona o državnom sudbenom vijeću (Narodne novine broj: 116/10, 57/11, 130/11, 13/13, 28/13,  82/15, 67/18) propisane su odredbe za pokretanje stegovnog postupka i eventualne sankcije. Sukladno odredbi članka 462. stv.1 Zakona o kaznenom postupku (Narodne novine broj: 152708, 76/09, 121/11, 91/12, 143/12, 56/13, 145/13, 152/14, 70/17) pogreške u imenima, brojevima te druge očite pogreške ili propusti u pisanju i računanju, nedostatke u obliku i nesuglasnosti napisane presude s izvornikom ispravit će, posebnim rješenjem, predsjednik Vijeća na zahtjev stranaka ili po službenoj dužnosti", poručili su nam s Općinskog suda u Splitu.

Iako je tekst tih desetak članaka Zakona poduži, zanimljive su neke od njegovih točaka i mogle bi zabrinuti suca Franetovića. Dakle, u prvoj točci članka 62. stoji da sudac odgovara za počinjena stegovna djela ako neuredno obnaša sudačke dužnosti, a neke od kazni su ukor, novčana kazna do trećine plaće ostvarene u prethodnom mjesecu u vremenu od jednog do tri mjeseca, u vremenu od četiri do šest mjeseci i vremenu od sedam do 12 mjeseci.

Bitnije, točka 5., članak 63. kaže da je moguće razrješenje s dužnosti, a o tome i kompletnom stegovnom postuku odlučuje Vijeće i to nakon što se utvrdi osnovana sumnja da je sudac počinio stegovno djelo.

Budući da je u ovom konkretnom slučaju poprilično jasno da se radi o ozbiljnoj povredi dužnosti, što je u konačnici dovelo do tragičnog ishoda, može se očekivati da će biti pokrenut stegovni postupak protiv suca Franetovića, a konačni ishod tek će biti poznat.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr! 

Reci što misliš!