Novosti / Crna kronika

Odbijen mu zahtjev

Kapetan Dragan ostaje u zatvoru: 'Lepoglavu uspoređuje s nacističkim logorom i prikazuje se žrtvom'

Kapetan Dragan ostaje u zatvoru: 'Lepoglavu uspoređuje s nacističkim logorom i prikazuje se žrtvom'
Miranda Cikotic/PIXSELL

Županijski sud u Varaždinu odbio je zahtjev Dragana Vasiljkovića da ga se pusti na slobodu

Županijski sud u Varaždinu odbio je zahtjev Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, da ga se pusti na slobodu. 

Sud je u priopćenju naveo da su neosnovanim ocijenili prijedlog za uvjetni otpust Dragana Vasiljkovića te objašnjavaju da "nisu ispunjene pretpostavke za uvjetni otpust" te da je "radi postizanja svrhe kažnjavanja nužno da zatvorenik nastavi s njezinim izdržavanjem". 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Na temelju utvrđenja da je zatvorenik nekritičan prema počinjenim kaznenim djelima, koja negira, te kaznu smatra nezasluženom, neprilagođenog je tijeka izdržavanja kazne zatvora, što proizlazi iz činjenice da je aktualno smješten na Odjelu pojačanog nadzora te da je u jednom navratu i stegovno kažnjavan za lakši stegovni prijestup, da iz navoda Kaznionice u Lepoglavi proizlazi da kaznionicu uspoređuje s nacističkim logorom te u javnosti stvara lažni dojam žrtve hrvatskog pravosuđa i diskriminacije po nacionalnoj osnovi, sud zaključuje da zatvorenik nije promijenio svoje ponašanje i stavove nakon počinjenih kaznenih djela te da je i dalje nekritičan spram svog ponašanja tako da svrha kažnjavanja nije ostvarena", stoji u priopćenju Županijskog suda u Varaždinu. 

Stekli su se formalni uvjeti za puštanje na slobodu

Vasiljković je u lipnju 2018. pravomoćno osuđen na 13 i pol godina zatvora zbog ratnih zločina u Kninu i Glini tijekom Domovinskog rata.

Budući da mu je u vrijeme izdržavanja kazne uračunato osam godina i devet mjeseci, koliko je bio u ekstradicijskom zatvoru u Australiji te vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u Hrvatskoj, dosad je u zatvoru proveo 13 godina te su se stekli formalni uvjeti za njegovo puštanje na slobodu. Očekivani istek kazne je potkraj ožujka 2020., a Vasiljković zatvorsku kaznu izdržava u Lepoglavi.

Ovo je bio drugi zahtjev za uvjetno puštanje Dragana Vasiljkovića nakon što mu je u studenome prošle godine prvi bio odbijen.

Tada je zaključeno da zatvorenik negira počinjenje kaznenog djela i kaznu smatra nezasluženom te je na temelju takvih podataka iz pribavljenih izvješća zaključeno da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za prihvaćanje prijedloga za njegov uvjetni otpust.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!