Ostani doma
Novosti / Crna kronika

NOVA NADA ZA OBITELJ

Progovorio direktor tvrtke na čijem brodu je plovio hrvatski kapetan: 'Potraga se nastavlja...'

Progovorio direktor tvrtke na čijem brodu je plovio hrvatski kapetan: 'Potraga se nastavlja...'
Facebook

'Zatražili smo da potragu nastavi 'Alp Striker', 90-metarski brod koji može operirati na vrlo velikim udaljenostima', kazao je Bodenes

Direktor francuske brodarske kompanije pokušao je u ponedjeljak pružiti nadu obitelji nestaloga hrvatskog kapetana Dine Miškića rekavši da potraga za posadom potonulog broda Bourbon Rhodea neće završiti određenim danom jer će specijalizirani brod i trgovačka plovila nastaviti pretraživati područje. 

Tegljač Bourbon Rhode potonuo je 26. rujna u Atlantiku, 2000 kilometara od francuskog otoka Martiniquea. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dosadašnja potraga rezultirala je pronalaskom trojice preživjelih i četvorice poginulih. Na brodu je bilo ukupno 14 pomoraca, uključujući kapetana Dinu Miškića koji nije pronađen.

VEZANI ČLANCI

"Potraga se nastavlja"

Francuski krizni stožer CROSS s Martiniquea objavio je u petak da je potraga prekinuta, na što je Miškićeva obitelj pozvala hrvatske vlasti da pomognu da se potraga nastavi. Na internetu se prikupljaju potpisi građana Hrvatske i Ukrajine čiji su pomorci također među nestalima.

Direktor tvrtke Bourbon Gael Bodenes izjavio je u ponedjeljak da se potraga nastavlja, premda je prema riječima direktora CROSS-a "nakon jedanaest dana potrage mogućnost preživljavanja ljudi na moru pa i opremljenih, bitno smanjena".

"Zatražili smo da potragu nastavi 'Alp Striker', 90-metarski brod koji može operirati na vrlo velikim udaljenostima, a područje će pregledavati i svi trgovački brodovi koji ondje budu plovili", rekao je Bodenes Hini.

"Potraga se nastavlja i neće završiti na neki određeni dan", istaknuo je Bodenes u intervjuu Hrvatskoj novinskoj agenciji.

U potragu je bilo uključeno 12 brodova

Uz kapetana Miškića, na brodu su bili većinom Ukrajinci te po jedan Rus, Južnoafrikanac i Filipinac. Prema navodima CROSS-a, radilo se o možda najopsežnijoj potrazi na moru u srednjem Atlantiku.  

U nju je bilo uključeno dvanaest brodova, a francuski i američki avioni deset su puta preletjeli područje. Operacije su uključivale satelitsku potragu, Francuska je osigurala zrakoplove Falcon i Panther, a Američki centar za uragane - zrakoplov Hercules. 

Tvrtka Bourbon izvijestila je da su trojica spašenih pomoraca fregatom "Ventose" uplovila u glavi grad Martiniquea Fort de France gdje su ih preuzele nadležne službe, a tijela poginulih mornara vraćena su njihovim obiteljima.

Državni vrh traži nastavak potrage

Sindikat pomoraca Hrvatske pridružio se obitelji Miškić u ocjeni da potragu treba nastaviti jer stručnjaci ocjenjuju da splavi kojima su se pomorci evakuirali nisu pronađene, a opremljene su za preživljavanje do 30 dana.

Još prije su i hrvatski premijer Andrej Plenković i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova također rekli da trgovački brodovi koji prolaze područjem potonuća broda trebaju pažljivo nadgledati područje i dojaviti korisne informacije nadležnim institucijama, a ministar Gordan Grlić Radman rekao je da je Hrvatska zatražila i američku pomoć u potrazi za nestalim kapetanom Miškićem.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju je u pismu francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu zamolila za nastavak potrage za kapetanom Miškićem.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!