Ostani doma
Novosti / Crna kronika

odred leva supoderica

Prijave za četvoricu srpskih dobrovoljaca: Teško su zlostavljali trojicu Vukovaraca, jedan se ubio

Prijave za četvoricu srpskih dobrovoljaca: Teško su zlostavljali trojicu Vukovaraca, jedan se ubio
mup.hr

Četvorica pripadnika srpskih paravojnih postrojbi "Leva supoderica" mučili su trojicu civila iz Vukovara

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) izvijestilo je da je dovršeno kriminalističko istraživanje vezano za teška fizička i psihička zlostavljanja civilnog stanovništva grada Vukovara 1991./1992. godine na području zvanom „Leva supoderica“. 
 
Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su četvorica osumnjičenih (1947., 1955., 1957. i 1967.), kao pripadnici srpskih paravojnih dobrovoljačkih jedinica (odred „Leva supoderica“), na području tada okupiranog grada Vukovara, u periodu od 20. studenog 1991. godine do lipnja 1992. godine, protupravno oduzeli slobodu, zatočili te teško psihički i fizički zlostavljali trojicu civila iz Vukovara.
 
Zbog ozljeda nanesenih fizičkim zlostavljanjem, uslijed trpljenja izrazito jake boli i patnje, jedan od trojice civila, počinio je samoubojstvo neposredno nakon zlostavljanja.
 
Zbog zaštite dostojanstva zlostavljanih civila, činjenice da su dvojica preživjela zlostavljanje, ali i poštede njihovih obitelji o mučnim detaljima zlostavljanja, Ministarstvo unutarnjih poslova u ovom slučaju neće navoditi niti opisivati konkretnije na koji način su oštećeni zlostavljani, kako niti minimalne podatke o identitetu oštećenih. Detalji zlostavljanja, kao i identitet zlostavljanih civila navedeni su u kaznenoj prijavi i poznati tijelima kaznenog progona, navode u MUP-u.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ iz članka 120. Osnovnog krivičnog zakona RH, protiv četvorice osumnjičenih podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku.
 
Sva četvorica kazneno prijavljenih su trenutačno nedostupna tijelima kaznenog progona i za njima se traga.
 


 
 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Reci što misliš!