Ostani doma
Novosti / Crna kronika

SRAMOTNO!

Silovatelje kažnjavamo s 3,5 godine zatvora: 'Žrtvama se poručuje da to što su doživjele nije strašno'

Prije dvije godine u Hrvatskoj je prijavljeno 61 silovanje, lani njih 56, a u prvih osam mjeseci ove godine 41

Zadar. Prije šest godina petorica su na plaži silovala maloljetnicu. Prošle godine poznanik je silovao 22-godišnjakinju. Mjesec dana poslije Darko Kovačević Daruvarac pretukao je djevojku. 

U istom gradu sedmorica su silovala 15-godišnjakinju. Nakon ispitivanja pušteni su na slobodu. Nisu s puno većom kaznom prošli osuđeni, pokazalo je to istraživanje znanstvenice Ivane Radačić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Prosječno 4 godine, s time da se u puno predmeta čak primjenjuje instiitut ublažavanje kazne, znači da su suci išli ispod zakonskog minimuma. Još sam samo htjela napomenuti da u oslobađajućim predmetima se svugdje radilo o bliskom odnosu između žrtve i počinitelja'', kaže Ivana Radačić, radna skupina UN-a o diskriminaciji žena u zakonima i praksi

Ne ulazeći u slučaj, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece kaže takvim kaznama šalje se poruka. 

''Ukoliko počinitelji nisu adekvatno sankcionirani poruka je žrtvama da ono što se njima dogodilo nije tako strašno i nije važno. Niske kazne počiniteljima odražavaju razinu osude koje društvo ima prema počiniteljima. Nedopustivo je da kazna bude manja od tretmana liječenja na koji ide žrtva'', poručuje Gordana Buljan Flander, Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba

Nakon prosvjeda i akcija inicijative #spasime uspjela je i do izmjena zakona. Ukida se spolni odnos bez pristanka.

''Minimum kazne za to kazneno djelo se povećava sa 6 mjeseci na godinu dana do pet godina, a dotadašnji stavak 1 kaznenog djela silovanja postaje kvalifikatorni, odnosno teži oblik i tu se također zakonski minumum kazne miče s godine na 3 godine do 10'', kaže Una Zečević Šeparović, odvjetnica Inicijative #Spasime.

Riječanka, majka troje djece pokrenula je peticiju "Hoćeš li šutjeti i ako dirnu u tvoje dijete". Sve će poslati Predsjednici i premijeru.

''Čekamo reakciju svih, ali ne rekaciju kao floskulu -  mi nešto radimo, mi ćemo nešto odraditi, mi ćemo nešto ispitivati, institucije će odraditi svoj posao. Želimo prvo da se taj slučaj makne iz Zadra", kaže Željka Barbarić.

Oči uprte u Županijski sud su i članova Udruge Antifjaka. Večeras će paliti svijeće.

''Sudstvo je pokazalo kako zaštita žrtve nije prioritet, da se kredibilitet žrtve propituje i da se dugotrajnim postupcima žrtva još dodatno viktimizira i traumatizira", kaže Marija Jerončić, članica udruge Antifjaka.

Prije dvije godine u Hrvatskoj je prijavljeno 61 silovanje, lani njih 56, a u prvih osam mjeseci ove godine 41. Drugim riječima, jedno silovanje ove godine bilo je svaki tjedan. 

''Sudstvo samo se mora početi baviti mehanizmima utvrđivanja vlastite odgovornosti i utvrđivanje standarda koji bi vrijedili, ali će onda tu i tamo uvijek biti neka presuda koja nije u skladu s time. Teba prvo znati što su standardi hrvatskog pravosuđa i kada se desi nešto što iskače iz toga, utvrditi mehanizme odgovornosti'', kaže Ivana Radačić, radna skupina UN-a o diskriminaciji žena u zakonima i praksi.

Izmjene Kaznenog zakona, a tim i veće kazne za počinitelje, obećane su do kraja godine. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!